Programele şcolare neadaptate, vinovate pentru lipsa forţei de muncă în Reşiţa

P1150929Primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, a iniţiat o întâlnire ca urmare a constatării faptului că mulţi dintre angajatorii din Reşiţa se plâng că angajaţii nu au o continuitate la locul de muncă, pleacă la scurt timp de la angajare. Astfel că primăria a avut iniţiativa de a aduna laolaltă, pentru a afla cauzele acestui fenomen, patroni de firme, directorii celor trei grupuri şcolare din municipiu, care pregătesc posibili viitori angajaţi pentru aceste firme, reprezentanţi ai Universităţii: Codruţa Hamat – decanul Facultăţii de Inginerie şi Management, prorectorul Universităţii – Ioan Ruja; reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar – Rodica Vesa – inspector general adjunct; reprezentanţi ai AJOFM, reuniţi pentru a discuta deschis şi realist despre problema inexistenţei forţei de muncă în Reşiţa. S-au alăturat acestora, directorul Plastomet – Ion Văduva, directorul UCMR – Cosmin Ursoniu, reprezentanta TMK – Gabriela Angyal, reprezentantul Prodmec – Ioan Inăsăl, Diana Tarcea – reprezentant Autoliv, Luis Gomes – patronul firmei Trimsol şi alţi reprezentanţi al unor firme din Reşiţa. Cu toţii au ridicat aceeaşi problemă, nu găsesc oameni calificaţi şi competenţi pentru locurile de muncă pe care le au disponibile.
Concluzia la care s-a ajuns, după ce fiecare reprezentant şi-a expus of-ul sau punctul de vedere, este aceea că programele şcolare sunt neadaptate nevoilor reale de pe piaţa de muncă. Aşadar s-a găsit vinovatul: programele şcolare – prea stufoase pentru a pregăti elevi calificaţi în conformitate cu ceea ce oferă piaţa de muncă în Reşiţa, un oraş industrial, aşa cum s-a susţinut în nenumărate rânduri la această întâlnire. Aşa să fie oare!
„Primăria şi-a achitat sarcinile, în sensul că au fost modernizate şcolile, atât cât s-a putut, dar programa de învăţământ şi procesul de învăţământ nu aparţine primăriei şi atunci cred că ar trebui să aibă loc întâlniri în perioada care urmează, indiferent dacă gazda este Universitatea, sau Inspectoratul Şcolar sau AJOFM, toate pentru bunul mers al industriei productive din Reşiţa. Pentru că mulţi au abordat subiectul din punctul de vedere teoretic al pregătirii, dar iată că eficienţa lasă de dorit, în sensul că cei care beneficiază de aportul de muncă al acestor absolvenţi constată că nu prea au cu cine să lucreze, iar cauzele au fost dezbătute astăzi şi într-o viitoare întâlnire, cred eu, că vom mai parcurge o etapă împreună”, a susţinut Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, la finalul acestei întâlniri.

Comentarii

comentarii