Promovarea iei românești pe cel mai vechi traseu feroviar montan din România- Anina – Oraviţa VIDEO

Fiindcă se apropie Ziua iei românești, ia românească a fost promovată și pe Semmeringul României. Aproape 200 de persoane s-au unit și au participat la această acţiune inedită ce a avut rolul de a promova această piesă vestimentară românească și traseu turistic unic în România.
La îndemnul Lilianei Gherle, împreună cu profesori de la Universitatea Eftimie Murgu, cu zeci de reșițeni, cu toții s-au adunat și au urcat în tren pentru o excursie de minivacanță de Rusalii și pentru a convinge autorităţile că ia românească și această minune a tehnicii bănățene, trebuie să existe mai departe. În jur de 200 de oameni îmbrăcați în ii, au plecat la Gara Anina, au urcat în tren și au arătat că uniți, oamenii reușesc să miște lucrurile.
A fost o zi plină, cu plecări cu autocarele până la Anina, de acolo cu trenul până la Oravița, cu răchie, cu vin, cu cafea și răcoritoare și mai ales, cu muzica menestreilor Cristi Melcher și Marcel Colcer ajutați de tamburină și tobe.


Pe cei 34 km cât măsoară lungimea totală a traseului între localitățile Oravița și Anina calea ferată urcă cu 340 m. Pe traseul montan deosebit, printre munți și văi, prin tuneluri și viaducturi, trenul a șerpuit pe coasta munților. Locomotiva și vagoanele s-au oprit pentru câteva minute pe cel mai înalt și lung viaduct – moment în care turiștii au coborât pentru a admira peisajul și a face fotografii. Apoi, drumul a continuat până la Oravița – cea mai veche gară din țară construită cu peste 250 de ani în urmă.

Linia ferată Oravița – Anina este cea mai veche și cea mai spectaculoasă cale ferată montană din Sud-Estul Europei, cu peisaje fabuloase, pe acest traseu existând 14 tuneluri, 10 viaducte, tăieturi în munte în peste două treimi (21 de kilometri) din întregul traseu. Trenurile au în componență două vagoane.

,Calea ferată dintre Oraviţa şi Anina, cea mai veche cale ferată montană din ţară, a fost construită cu dalta, ciocanul și barosul pe vremea când încă nu se inventase dinamita. Asta în condiţia în care calea ferată are un potențial turistic imens. Declinul acestui traseu a început odată cu închiderea minelor de cărbune de la Anina și a celor de uraniu de la Ciudanovița și Lișava. De la 6 curse pe zi, în prezent s-a ajuns la doar o singură cursă.
În aceste condiții, de mai mulţi ani, CFR a vrut să o dea în concesiune, dar nu a luat-o nimeni. Numărul curselor a fost redus la două pe zi, mai exact – una dus – întors de la Oraviţa la Anina. Conform CFR, din data de 15 decembrie 2019, urma ca circulaţia să fie oprită de tot pe acest traseu. Mai rămânea posibilitatea ca la cerere, să se facă curse turistice. Asta în condiţia în care acest traseu turistic nu figurează pe nici un program al vreo unei agenţii de turism și CFR-ul nu-i face nici cea mai mică reclamă și nu este în stare să repare o locomotive cu aburi.

Comentarii

comentarii