Răchia din prună de vară, brand de Valea Almăjului VIDEO

Nu este casă în Valea Almăjului în care să intri și să nu fii îmbinat de către gazdă cu un pahar de răchie. Răchie se poate face din toate fructele, însă cea mai bună licoare este cea din prunele de vară. Pe toate dealurile, cât vezi cu ochii, sunt livezilor din Valea Miracolelor. Sunt mii de hectare de plantați cu pruni, dar și cu meri, peri,cireși sau vișini. Dar, preponderent și majoritar, este prunul.

În gospodăriile almăjenilor și paorilor bănățeni care se respectă, găsești răchie de zeci de ani. După ce a fost ținută – fiecare cât îi place – în butoaie de dud, salcâm sau gorun, răchia este trasă în damigene, sau chiar la uiagă. Se pune în butoaie pentru culoare, aromă și gust, dar de păstrat – se păstrează în damigenele din sticlă. Răchia „bătrână” trebuie să aibă gust dar și aromă. Dacă este bine potrivită și păstrată, cu cât îi mai veche, cu atât răchia este mai „băubilă”.

Răchia se servește înainte de masă, dar și la ocazii festive, iar localnicii se laudă cu mărgelele pe care le face atunci când este turnată în pahar. Orice răchie adevărată, trebuie să aibă între 35 și 40 de grade tărie. Licoarea din Valea Almăjului și prunul de vară, reprezintă deja o carte de vizită în această zonă a Banatului de munte. Fie că vorbim de Lăpușnic, Prigor, Rudăria, de Șopotu Nou sau alte sate din zonă, cazanele în care se frige răchia de prune, sunt o prezență la fel de familiară ca râurile care străbat aceste sate. Această răchie este fabricată în cazane vechi de aramă, din moși strămoși, așa cum este obiceiul pe Valea Almăjului.

Și să nu se uite acest lucru: în Banatul Montan, răchia este considerată un aliment, un medicament sau o monedă de plată. În funcție de situație. Nu există masă și întâlnire prietenească sau cu rudele, fără ca uiaga și ștamplele de răchie să lipsească de pe masă. La fel, cu răchie este cinstită creștinarea unui copil, cu răchie sunt așteptați goștii la nuntă, și tot sticla cu răchie stă pe masa de pomană pentru cei răposați. Despre răchie și secretele ei ne vorbește ,,domn* profesor”.

Un reportaj de Adi Neagu  

Comentarii

comentarii