Recolta slabă din acest an ridică prețul cartofilor în Banatul Montan VIDEO

În satele din zonele de deal și de munte, țăranii au început recoltarea cartofului. Puțina ploaie căzută în ultimele zile a înmuiat pământul și acum, sătenii se grăbesc să recolteze cartofii. Activitatea începe pe la sfârșitul lui septembrie și se încheie când dă bruma. Bănățenii din zona de munte, încep să scoată cartofii pentru consum și pentru animale. Ce rămâne, merge la piață la Moldova Nouă, la Reșița sau la Oravița , la comercializare. Anul acesta, prețul o să fie dublu față de anii anteriori. Este vremea când se trage linia, cei care au muncit toată vara, în această perioadă se bucură de truda lor. Din păcate, sezonul acesta a fost unul mai sărac, iar cămările bănățenilor sunt mai goale față de anii precedenți.

Numai că, oamenii au avut surpriza să găsească ceea ce preconizau încă din vară că se va întâmpla: recolta de cartofi este la jumătatea celei de anul trecut și în plus, este scăzută și calitatea acestora. În schimb, cartofii sunt mai seci și au gust mai bun. În concluzie, mâncarea săracului, cartoful, va fi mai scump în iarna ce se apropie, din cauza secetei.

Vești proaste pentru bănățeni, recolta de cartofi din acest an, este multă mai mică. Cartofii s-au făcut mai puțini față de anul trecut. Producția este la jumătate în satele din Banatul Montan. Una din cauze, este seceta prelungită din vară. Lipsa apei a afectat creșterea cartofului, vrejurile s-au uscat, iar acest lucru, a împiedicat dezvoltarea tuberculilor.

În opinia ţăranilor, pierderile nu sunt doar cantitative, ci şi calitative, punându-se întrebarea dacă recolta din acest an va rezista la depozitare. În condiţiile unei producţii slabe, automat va urma un preţ mult mai mare al cartofului, chiar dublu faţă de anul trecut. Adică în jur de 3,5 – 4  lei kilogramul la piețele din județ.   

În Padina Matei din Caraș Severin, producția a fost cu mult mai mare anul trecut față de acest sezon.  Oamenii sunt dezamăgiți, dar s-au resemnat. Spun că demult nu au mai avut o producție atât de slabă. Noroc că au cartofii asigurați pentru consumul propriu, pentru hrana animalelor și pentru sămânță. Pentru cei din zona lor, tot anul agricol a fost unul foarte slab. Le-a mers slab la cartofi, la cerealele de toamnă şi la fructe. Și asta datorită secetei prelungite din vară.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii