Reșița – invadată din nou de haitele de câini vagabonzi ai altora

În ultima perioadă, în municipiul Reşiţa s-a constatat apariţia unor câini fără
stăpân.
În acest sens, personalul Atelierului de gestionare a câinilor fără stăpân din cadrul
Serviciului Public “Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului
Local – Serviciul de Iluminat Public şi Deszăpezire” va lua măsuri pentru capturarea
acestora. Totodată, echipaje ale Poliţiei Locale Reşiţa vor efectua patrule la intrările în
oraş pentru depistarea potenţialelor transporturi de câini fără stăpân.
Pe această cale, facem un apel la cetăţeni să sesizeze autorităţile la numerele
de telefon: 0735 450 985 (Serviciul Public “Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea
Patrimoniului Consiliului Local – Serviciul de Iluminat Public şi Deszăpezire”) sau
0730 107 962 (dispecerat-Poliţia Locală Reşiţa), în cazul în care observă persoane care
abandonează câini pe raza municipiului.
De câteva zile, Reșița, mai exact cartierele Câlnic și Govândari, au fost invadate de cete de câini vagabonzi. Se pare că oraşul a fost din nou ,,binecuvântat” cu un nou transport de câini din import de prin alte părţi ale judeţului sau chiar din alte judeţe. Doar nu ar fi ceva nou sau pentru prima dată, când se întâmplă aşa ceva.
Primăria Reșița este printre puținele administrații publice din România care a reușit să rezolve cu succes problema câinilor vagabonzi. Cu toate că mai sunt unii cârcotaşi cărora ori ce le-ai face- tot nu ieşi la liman cu ei, trebuie să recunoaştem că cel puţin în Govândar, cel mai mare cartier al oraşului şi unde în anii trecuţi te mâncau câinii printre blocuri, până acum, era linişte. Mai sunt unii iubitori de animale care hrănesc câinii vagabonzi de la balcon, le poartă de mare grijă, dar nu i-ar lua în proprietate ca să aibă grijă cu adevărat de ei. Câinii aceia, de fapt vagabondează prin oraş iar la ,,ora de masă”- patrupedele vin în faţa blocului, îşi iau tainul dacă li se dă, dacă nu- scormonesc prin gunoaie, după care îşi fac din nou de cap prin oraş.
De buna gestionare de la Reşiţa a câinilor vagabonzi, se pare că profită alţii care în loc să ia exemplul Reşiţei în această problemă, practică metoda ,,exportului”. Adică, prind câinii, îi încarcă în camioane şi pe timpul nopţii sau când este vreme foarte rea, îi aduc la intrarea în oraş sau pe drumuri lăturalnice, unde le dau drumul.
Acum, câinii umblă solitar sau în grupuri, iar noaptea, mai ales în Govândari, este teroare: câinii se bat între ei, latră și răscolesc gunoaiele împrăștiind mizeria între blocuri. Duminică dimineața, doi dulăi au atacat o femeie de pe Aleea Romaniței care se dusese la ghenă să arunce gunoiul. Norocul ei a fost într-un lăntete cu care s-a apărat până au sărit alţi vecini şi au fugărit câinii.
Este cunoscut faptul că la Reşiţa, problema câinilor vagabonzi a fost rezolvată aproape în totalitate şi haitele de câini au dispărut din oraş. Primăria Reşiţa are un parteneriat cu un ONG elvetian iar câinii sunt duşi şi ţinuţi în padocul de la Lupac în condiţii bune.

Comentarii

comentarii