Rețetă de sezon – Pâine gustoasă de casă, făcută în bucătăria de la bloc VIDEO

Rețetă de sezon – Pâine gustoasă de casă. Cred că niciodată în ultimii 30 de ani, în casa românilor nu s-a mai găsit o așa de mare cantitate de făină. Nu mai discutăm de ce, sau dacă este bine sau rău. Bine că este și cu asta basta! Eu m-am gândit că să vă ofer rețeta de pâine pe care o folosesc eu în casa mea. Dragi prieteni, reţetă de astăzi este, pe cât de simplă – pe atât de gustoasă. Cred că nu exista preparat mai simplu şi mai gustos, mai prezent în viaţa noastră decât pâinea.

Fiecare om – fie femeie sau bărbat, a dorit odată în viaţa lui, să facă pâine. Cei care au făcut pâine, odată, cu siguranţă vor repeta experienţa. Pâine poartă amprenta gustului, a consistentei şi a felului în care arata data de creator. Pare simplu de făcut la prima vedere, dar şi acolo este o artă.

Eu am făcut o pâine simplă de tot, o pâine pe care de obicei o prepar ori de câte ori am timp sau vreau un gust mai deosebit. Se găsesc fel de fel de sortimente de pâine în comerţ, fiecare cu gustul şi calităţile lor. Dar ca şi pâine de casă, chiar făcută la bloc în aragaz, nu are gust niciuna. Mai ales ca eu folosesc şi aluățelul – maiaua obţinută din drojdie, nu pe cale naturală – la pregătirea pâinii.

Maiaua mea – aluățelul – îl prepar din aluat oprit şi uscat de la  tura trecută. Când fac pâine, îl pun în apă călduţă şi-l las acolo câteva ore până se dizolvă. Aluăţelul îi dă pâinii un gust dulce, aromă deosebită, o coajă crocantă şi o moliciune pronunţată a miezului.

Apoi, pun faină, drojdie proaspătă sau uscată, o lingură de zahăr, apă călduță, un păhăruț de ulei, las să dospească drojdia, apoi mă apuc la frământat. Dacă mai trebuie, mai adaug apă sau făină. Aluatul trebuie să fie mai moale. De aceea folosesc ulei la frământat.

Rețetă de sezon – Pâine gustoasă de casă. Apoi, las aluatul la crescut cam 40 de minute, încălzesc cuptorul la 200 de grade, pun aluatul într-o cratiţă groasă, las aluatul cam 20-30 de minute la crescut acoperit cu capac, crestez aluatul şi bag la cuptorul încins. Primele 450 de minute merg cu 200 de grade, apoi reduc la la 180 de grade pentru încă 15 minute.

Scot pâine din cratiţă, o învelesc într-un şervet curat şi o las la dormit. Şi gata cu pâinea mea de casă, făcută la bloc.

Iată şi cantităţile folosite de mine pentru o pâine. Specific că fac pâine de două ori pe săptămână şi ne este de ajuns mie, soţiei şi nepotului.

750 de faină 3 nula cernută

550 ml apă călduţă

30 g drojdie proaspătă – dacă aveţi aluățel, dacă nu, folosiţi 50 de grame

1 lingura de zahăr

1 linguriţă cu vârf de sare

50 ml ulei

Rețetă de sezon – Pâine gustoasă de casă. Spor la treabă.     

Comentarii

comentarii