Ruga de Sfânta Măria Mică in Banatul Montan – petrecere la Padina Matei VIDEO

Ruga de Sfânta Măria Mică in Banatul Montan – petrecere la Padina Matei. De Sfânta Măria Mică, timp de două zile, toată suflarea comunității – dar şi sute de invitaţi, petrec de mama focului la Padina Matei – sat de pe lângă Clisura Dunării. Pe 8 septembrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Maria Mică. Nu mai puțin de 10 localități din Banatul de Munte, serbează la această sărbătoare ruga satului, tradiționala nedeie, sau nigeie- cum spun bănățenii.

Pregătirile pentru nigeie în familia Marişescu, din satul Padina Matei, au început dis-de-dimineaţă în ziua de Sfânta Măria. Totul este din gospodărie, totul este proaspăt și fără aditivi sau cloranți i totul se găteşte la foc de lemne, în casă. Și nu sunt puține flurile de mâncare și nici cantitatea nu este de neglijat. Fiindcă nu este chiar ușor să asiguri bucatele pentru vreo 20 de oameni, timp de două zile cu cel puțin trei mese pe zi. De pe masă nu lipsește supa de pasăre, sarmalele cu varza si ardeii umpluti, carnea fiartă din supă, cu legume și cartofi la cuptor, friptura din carne de pasăre și de porc, prajiturile și pâinea – toate făcute acasă.

Pregătirile încep cu două zile înainte. Femeile din familia Marișescu, pregătesc de dimineaţa până seara ca să pună cele mai alese bucate pe masă. Ele recunosc că este o zi obositoare, dar bucuria revederii cu toată familia este de nedescris. Fiindcă au venit musafii din tot județul.

E cea mai frumoasă sărbătoare a anului, mai ales că este nedeia și au o Marie în casă. Nici bărbaţii din familie nu scăpă de responsabilităţi. Au adus lemne, au făcut focul şi au adus răchia din beci şi din când în când mai trag câte o duşcă înainte de masă normal că în cinstea sărbătoritelor din familie.

Ruga satului din Padina Matei – adună la un loc toţii fii localităţii. Aceştia vin care de pe unde i-a dus viaţa, pentru a se întâlni cu cei dragi. În dimineaţa de Sfânta Măria, se merge la biserică unde cei prezenți participă la slujba religioasă din biserica satului. Pe terenul de fotbal al satului, are loc tradiționalul meci de fotbal între junii satului versus veterani – adică cei ce s-au casatorit și încă mai au ceva condiție fizică. Sau mai cred ei că au. Urmează prânzul cu cei dragi în jurul mesei după care, spre seară, gazdele şi musafirii- goştii cum li se spune în Banat- merg în centru, loc în care are loc tradiţionalul joc şi hora satului.

Ruga de Sfânta Măria Mică in Banatul Montan – petrecere la Padina Matei. Muzica bună îi face pe toţi să se prindă în joc şi să se bucure de faptul că sunt împreună. Fiindcă bănățenii ştiu să se distreze şi lasă toate grijile de-o parte, parcă an de an , participanţii sunt tot mai mulți. Cel mai mult îi atrage muzica bună și dorința de a juca dansurile tradiționale ale satului. Iar aceastî sărbătoare a satului, dă prilejul fetelor – tinerelor din sat – să își etaleze hainele noi și mai ales, costumele populare. Fiindcă nu există om in satele din Banatl Montan care să nu aibă în dulap și tradiționalul costum popular –  costumul de român.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii