Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți

La Băile Herculane a avut loc simpozionul ,,Iubirea creştină”, organizat de Colegiul Național ,,Traian Lalescu” în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Reșița cu scopul de a aprofunda și a pune în practică una dintre cele mai grele porunci creștine ,,Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”.
Peste 80 de tineri CNTL-iști- coordonați de Pr.prof. Chiosa Nicolae și Pr.prof. Emil Varga, având înalta binecuvântarea a Preasfințitului Episcop Lucian și susținerea părintelelui protopop Nicolae Mirișan au plecat cu inimile deschise și pline de bucurie sâmbătă dimineața spre Pensiunea Casa Ecologică ce a fost pentru două zile casa lor departe de casă. Prima oprire a avut loc în localitatea Caransebeș, unde tinerii au vizitat Catedrala Învierea Domnului și Sf. Prooroc Ilie Testiveanul, precum și Centrul Eparhial, unde au avut ocazia de a vernisa două expoziții: expoziţia documentară cu privire la relaţiile dintre Episcopia Caransebeşului şi Sfântul Ierarh Andrei Şaguna şi expoziţia permanentă de icoane pe lemn din Banatul Montan dintre secolele XVII-XIX, primind, de asemenea, informații legate de istoria Eparhiei Caransebeșului.
Prima zi de activități a continuat cu o conferință pe tema iubirii creștine susținută de părintele protopop Nicolae Mirișan. În discuțiile pe grupuri ce au urmat, elevii au dezbătut și și-au exprimat opiniile asupra modului de punere în practică a învățăturii biblice, dar și viziunea asupra relației ce trebuie să existe între tineri, biserică și slujitorii acesteia într-o lume modernă care uită adesea să se hrănească și sufltetește, atingând și subiectul curăției, a păstrării până înainte de căsătorie. Seara s-a încheiat cu un moment de rugăciune în care vocile tinerilor creștini au răsunat, înălțând spre cer cuvinte adânc înrădăcinate în suflet, urmat de cină, la prepararea căreia au participat toți elevii prezenți la simpozion.
Duminică dimineața, tinerii au pornit in pelerinaj spre Bisercia Sf. Nicolae din Mehadia, au luat parte la Sfânta Liturghie, unde elevii colegiului s-au spovedit și împărtășit alături de enoriașii din localitate, făcând încă un pas important spre apropierea tinerilor de biserică.
Pornind poate chiar de la cuvintele unui ateu- Nu merită trăită decât o viață în slujba altora (Albert Einstein), elevii au profitat de oprtunitatea de a arăta că a trăi o viață în spirit creștin nu este un ideal imposibil de atins, ci un lucru concret, realizabil, dacă, îndepărtându-ne de răutate și prejudecăți, suntem capabili de a ne apropia de ceilalți purtând în noi bunătate, răbdare și înțelegere.
Avram Maria, clasa a X-a
Colegiul National ,, Traian Lalescu” Resita

 

Comments

comments

Powered by Facebook Comments