sa ne fereasca Dumnezeu sa ne imbolnavim sau sa ne tratam in Romania – Probleme cu medicamentele

Problema medicamentelor compensate prescrise care nu se găsesc în farmacii persistă. CJAS vine cu o soluție.
Deși industria farmaceutică a luat o mare amploare, există încă situații în care pacienții cu boli acute sau cronice nu-și pot ridica medicamentele compensate sau gratuite prescrise de către medici pentru că ele nu există pe raft în farmacii.

Medicamentele gratuite şi compensate – denumite în continuare medicamente cu şi fără contribuţie personală – se acordă pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicii care sunt în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Lista de medicamente are în componenţă medicamente cu nivel de compensare 50 %, 90% și 100%. Aceste niveluri de compensare a preţurilor, de 90%, 50%, 100%, nu se referă la preţul cu amănuntul (“preţul de raft “) ci aceste procente de compensare se aplică la preţul de referinţă. Preţul de referinţă reprezintă preţul cel mai mic corespunzător unităţii terapeutice din cadrul aceleiaşi DCI şi pentru fiecare concentraţie. Medicii prescriu medicamentele sub forma denumirii comune internaţionale (DCI) cu excepţia cazurilor justificate medical în fişa medicală a pacientului. În sistemul asigurărilor sociale de sănătate prescrierea medicamentelor se face de medici, ca urmare a actului medical propriu, în limita competenţelor legale pe care le au şi în concordanţă cu diagnosticul menţionat pe formularul de prescripţie medicală emis.

Cu toate acestea apar situații tot mai frecvente în care pacientul nu-și găsește medicamentele prescrise în condițiile prevăzute mai sus de către cei de la CJAS. Reprezentanții Casei Județene de Sănătate vin cu o soluție în sprijinul pacienților care trec prin astfel de situații.

”Asiguratul pentru a intra în posesia medicamentelor compensate greu de găsit poate să completeze o cerere înregistrată la o farmacie aflată în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate având obligatia, acea farmacie, ca în termen de 24 de ore, pentru bolile acute și subacute, să onoreze comanda și, în 48 de ore, pentru afecțiunile cronice”, a precizat dr. Laurenţiu Mărțuică, director adjunct CJAS Caraș-Severin.

Există și o altă problemă cu medicamentele cele mai ieftine care dau prețul de referință. Oamenii nu știu exact ce medicament să ceară și se trezesc uneori că au o diferență mare de plată chiar la compensările mari. În asemenea situații ei trebuie să știe că pot solicita medicamentul cel mai ieftin care conține acea substanță de bază, substanță activă, a mai spus doctorul Mărțuică.

De ce medicamentele care au în compoziție aceeași substanță de bază au prețuri diferite și cine stabilește aceste prețuri?
Secretul se pare că stă în modul cum se desface din tableta respectivă substanța activă în organism și cum este ea absorbită, fapt care diferă de la un medicament la altul și care conferă calitatea medicamentului și automat și prețul.

”E foarte important ca medicamentele să treacă de bariera gastrică…De obicei, medicamentul original are toate studiile la bază. Medicamentele generice, care se fac atunci când formula devine liberă pe piață, după un număr de ani formula devine liberă și orice producător de medicamente poate să producă un medicament, dar producătorul pune la dispoziția acestora doar formula substanței active, nu modul cum ea este legată în tabletă”, a explicat reprezentantul CAS.

De aici se poate concluziona că este posibil ca unele medicamente generice să aibe în spate mai puține studii decât medicamentul original.

Comentarii

comentarii