Salată Boeuf sau salata din pui, la alegere

Un preparat ce nu lipsește de pe masa de sărbătoare. O salată rezultată din prepararea supei. Numai că, la noi, la români, salata de bouef- adică vită – în franțuzește, a ajuns să fie …din pui. De câte ori nu ați auzit gospodinele spunând că: ,,am făcut o supă bună din găină, iar cu carnea și zarzavatul, am făcut o salat de boeuf”.

De fapt, gospodina a făcut o salată din carne, ca să fim exacți. Noi o să vă prezentăm ambele variante, adică – și cu carne de vită, dar și cu carne de pui. Aceasta este de fapt singura deosebire. mai specificăm faptul că discutăm de o salată sănătoasă, așa- un platou de vreo 4- 5 kile. Deci:

Pentru salata cu carne de pui, avem nevoie de:

Vreo 1 kg de piept de pui fiert în supă- merge cel mai bine la salată; îl dezosăm și luăm și pielița la gata. Se poate folosi și gâsca, curcanul sau găina de casă bine fiartă.
300 gr pătrunjel rădăcină
100 gr păstârnac
100 g țelină
1 kg morcov roșu, de la țărani, dulce și aromat
1 kg cartofi roz fierți la olaltă cu mazărea
o pungă de jumate kg de mazăre congelată
maioneză din 2 ouă fierte tare și unul crud – normal că doar gălbenușurile, albușul – la decor
1 l ulei
1 kg castraveţi muraţi – sau cât de acră sau gustoasă vreţi să fie salata – atenție la castraveții acrii- ei dau gustul salatei- se toacă cubulețe.
piper
sare- dacă este cazul
un borcan mic de muştar de calitate

Mod de preparare

Facem o supă din pieptul de pui, morcovul si patrunjelul radacina, plus o ceapă mare. Se fierb până la gata, apoi strecurăm supa. O facem cu tăiței sau găluște, după preferință. Cartofii, îi punem și pe ei la fiert, împreună cu mazărea și un pic de sare. Sunt fierti cand furculita intra cu usurinta în ei.

Se scurge de apa, se dă un jet de apă rece ca să devină mai tari, se lasa putin la racit, după care, se taie cubulețe. La fel facem cu zarzavatul – mai puțin ceapa. Pieptul de pui fiert – apoi se scoate carnea de pe oase și pielița. Se toacă cubulețe. Amestecăm toate ingredientele, punem și mazărea să fie un amestec omogen. Pipărăm și dacă este cazul, sărăm după gust, dar atenție la castraveți- sunt sărați și ei. Punem muștar- atenție că și acesta este sărat și lăsăm vreo 2 ore la rece.

Se adaugă maioneza făcută din ouă fierte și crude. Amestecăm după preferință. Dacă mai dopriți, se mai poate acri cu muștar.

Punem pe platouri apoi ornăm cu gogoșar roșu murat, castraveți, morcov fiert, albuș fiert, buchețele de conopidă, frunze de pătrunjel, totul după imaginație.

Comentarii

comentarii