Sănătatea în România- ,,părinții” polidinului, bronhodinului și al aerodinului, sunt șomeri

Dupa ani de cercetare si munca pana la epuizare, au fost pur si simplu alungati • Sunt supracalificati si nu au fost primiti in niciun spital pentru a se angaja, pe motiv ca nu sunt posturi • De aproape un an, dupa ce au produs medicamente care nu au echivalent in lume, se afla in somaj tehnic si sunt platiti cu 52 la suta dintr-un salariu de mizerie. In urma cu cativa ani, nimeni nu ar fi crezut ca se va inchide.

Era o unitate strategica, singurul loc din lume unde se faceau anumite produse medicale. Usor-usor, guvernantii au reusit sa puna lacatul pe usa Institutului Cantacuzino din Iasi. Angajatii au ramas fara loc de munca si, cu toate ca sunt supracalificati, niciun spital nu a dorit sa-i angajeze. Motivul: nu sunt posturi libere in laborator. Asa au ajuns medici, ingineri chimisti, biologi si biochimisti, care au produs ani de zile cele mai bune medicamente, pentru care nu exista inlocuitor, sa fie someri. Ministerul Sanatatii nu a dispus nici macar redistribuirea personalului.

De aproape un an, angajatii sunt in somaj tehnic, fiind platiti cu 52 la suta din salariul pe care il primeau atunci cand exista productie. La producerea unui medicament se lucra numai manual Din februarie 2010, Institutul Cantacuzino din Iasi nu a mai putut produce niciun vaccin, perioada in care s-a decis si ridicarea autorizatiei. Imediat, 22 de persoane, preparatori ser vaccin, o meserie calificata numai in cadrul unitatii medicale si angajatii din serviciul fiolare – ambalare au fost disponibilizati. Majoritatea lucreaza acum in Italia. „In anul 2010 s-a lucrat cu jumatate din salariati si am livrat din stocurile pe care le aveam. Am incercat sa ne reorientam si cateva luni de zile s-a lucrat la dosarul pentru Orostim supliment alimentar, benefic pentru imunitatea organismului. In 2011 am primit aprobare si s-au lucrat doua loturi, aproximativ 1.000 de flacoane. Situatia financiara se deteriora vizibil.

De 15 ani, la Institutul Cantacuzino din Iasi nu s-a investit nimic. Aparatura este foarte veche. Aceste capsule de Orostim supliment alimentar erau umplute manual. Va dati seama ce inseamna sa iei capsula cu capsula, sa o umpli si apoi sa-i pui capacul? Se faceau atat pentru copii, cat si pentru adulti”, a declarat Rodica Hlihor, reprezentanta Sindicatului Liber TESA, din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino. Cinci dintre medicamente nu au echivalent in lume La subunitatea din Iasi a institutului se produceau vaccinuri bacteriene (vaccin tetanic adsorbit) si imunomodulatori (Polidin, IBC 10, Orostim, Aerodin si Bronhodin).

Pentru cei cinci imunomodulatori mentionati mai sus, nu exista echivalent in lume. „Acesti imunomodulatori se produceau numai la Institutul Cantacuzino din Iasi. Nu au echivalent in lume. Vaccinul Orostim, de exemplu, avea 14 tulpini. Vaccinurile Polidin, VTA, IBC 10, Orostim le produceam pentru toata tara.

Nu faceam export. Polidinul este cel mai puternic imunostimulator ca importanta in tratarea unor afectiuni. Toate vaccinurile mentionate ajuta la cresterea imunitatii organismului. Cine facea primavara si toamna cate 10 fiole de Polidin, era ferit de aproape toate bolile. Regretatul cercetator al Institutului Cantacuzino din Iasi, medicul Niculae Lascu, a facut ani de cercetari prin care a demonstrat ca Polidinul, impreuna cu vitamina B6, poate fi folosit cu succes impotriva oricarui tip de cancer in faza incipienta. Nimeni nu a luat in consideratie aceste studii.

Polidinul nu provoca nicio reactie adversa. Cu toate acestea, au hotarat sa inchida subunitatea de la Iasi”, a declarat Rodica Hlihor. Imunomodulatorul VTA se importa la pretul de 43 lei doza, fata de 2 lei, pretul cu care o vindea institutul iesean. Iesenii suna zilnic pentru vaccin Zilnic, oamenii suna la Institutul Cantacuzino din Iasi pentru a cumpara un anumit vaccin. Toate vaccinurile produse la subunitatea medicala se vindeau ca painea calda.

Pentru tratarea furunculozei, iesenii faceau coada pentru a beneficia de vaccin. „Oamenii suna in fiecare zi, dar nu ii mai putem ajuta. In primul rand, lumea se intereseaza de Polidin. Pentru imunizarea impotriva furunculozei, se facea coada. Vaccinurile se vindeau ca painea calda”, a spus Rodica Hlihor. Personalul supracalificat nu a avut loc in spitale Din 19 iulie 2012, personalul a fost trimis in somaj tehnic.

Trimiterea in somaj a fost o lovitura crunta pentru angajatii Institutului Cantacuzino din Iasi. Au preferat sa lucreze cu lefuri de mizerie, avand in vedere munca depusa, dar sa nu se inchida unitatea medicala. In luna septembrie, aceasta perioada de somaj va expira si nu se intrevede nicio perspectiva imbucuratoare. „La noi, salariile nu au mai fost majorate din anul 2005.

Pe data de 18 septembrie 2013, se termina perioada de somaj tehnic si nimeni nu ne spune daca vom fi redistribuiti in alte unitati. Spitalele au refuzat sa angajeze personalul superior din institut, spunand ca nu au posturi in laboratoare. Salariile sunt foarte mici. Un medic primea intre 2.000 si 2.500 lei. De cand sunt in somaj tehnic, angajatii primesc 52 la suta din salariul pe care il aveau.

Personalul este foarte suparat, iar unii angajati s-au imbolnavit psihic. In perioada de somaj tehnic nu poti sa primesti nici concediu de odihna, pentru ca trebuie sa fii la dispozitia unitatii”, a spus reprezentanta salariatilor. Polidin poate fi salvat cu 5 milioane de euro Salvarea Institutului Cantacuzino din Iasi ar putea veni din partea unui investitor privat, dar nimeni nu discuta despre un astfel de scenariu. „Noi nu avem personalitate juridica. Totul se discuta la Institutul din Bucuresti. O investitie privata ar fi foarte buna si foarte profitabila.

Cu 5 milioane de euro, se poate face o linie de productie la standarde europene pentru Polidin. Asta nu depinde de noi. Un lucru important este ca filiala de la Iasi nu are datorii catre furnizori. In prezent, Institutul Cantacuzino din Iasi este in conservare. Daca nu vom primi fonduri, se va inchide”, a declarat Rodica Hlihor. Ministerul Sanatatii a refuzat sa spuna ce se va intampla cu Institutul Cantacuzino din Iasi. Din ultimele discutii, se pare ca imobilul va fi transformat in ambulatoriu de specialitate pentru Spitalul C. I. Parhon.

Comentarii

comentarii

One thought on “Sănătatea în România- ,,părinții” polidinului, bronhodinului și al aerodinului, sunt șomeri

  1. De 24 de ani am tot dărâmat inteprinderi,şcoli,spitale,principii,caractere,ierarhii,valori,conştiinţe…şi ce am pus în loc? NIMIC!

Comments are closed.