Sărbătoarea Floriilor la etnicii croați din Lupac VIDEO

Încet-încet zilele din Postul Mare au trecut și se apropie ultima săptămână. Este Săptămâna Sfântă, când întreaga Biserică Catolică din întreaga lume comemorează marile evenimente ale patimii, morții și învierii lui Hristos.

În acest an, creștinii catolici sărbătoresc atât Floriile, cât și Învierea Domnului Iisus Hristos, cu o săptămână înaintea ortodocșilor. Anul acesta Floriile catolice sunt pe 2 aprilie, Ca în fiecare an, întreaga suflare din cele 7 sate croate din Banatul Montan participă la slujba religioasă specială.

În satul Lupac, aceasta are loc în afara bisericii, sub o salcie imensă și acolo sunt duse coșuri cu crenguțe de mâțișori care vor fi sfințite de preot și mai apoi vor fi date credincioșilor care vor duce crenguțele acasă și le vor pune la icoană.

 La ortodocși, acest rol îl au crenguțele de salcie. Dar, la fel ca în cazul creștinilor ortodocși, și la catolici Floriile  au o semnificație extrem de importantă. Aceasta este cea mai importantă săptămână din anul Bisericii, atât catolice, cât și ortodoxe.

Ramurile de mâțișori sunt binecuvântate și cele de anul trecut nu pot fi aruncate, Acestea sunt adunate la biserică și arse. Din ele rezultă cenușa care va fi păstrată în altar și va fi folosită la anul la celebrarea zilei cunoscute sub numele de „Miercurea Cenușii” când preotul își înseamnă enoriașii în frunte cu cenușă.

De mâine, credincioșii intră în Săptămâna Mare când se finalizează toate lucrările începute, lucrul în grădină și se merge în fiecare seară la biserică.

Ilustrație cu sătenii îmbrăcați de sărbătoare, femeile poartă un batic special, specific doar portului carașovenesc, vine preotul in procesiune cu ministranții, începe sluijba la crucea din mijlocul satului.

În Banatul Montan trăieşte cea mai mare comunitate de etnici croaţi din diaspora croată şi sunt veniţi pe meleagurile Banatului Montan acum vreo 600 de ani. Li se mai spune și carașoveni – denumire de la cel mai mare sat al lor – Carașova. Trăiesc într-o armonie perfectă cu romanii şi au sate curate şi case frumoase. Aproape toată populaţia sub 60 de ani lucrează în străinătate. Încă din 1990, Statul Croat le-a acordat dubla cetăţenie şi astfel au putut pleca primii la munca în străinătate. Dar se întorc în concedii să-şi refacă casele, la marile sărbători religioase, nunţi şi boteze şi de Ziua morţilor.

Comentarii

comentarii