Actualitate

Scandalul cu subvențiile APIA din Mehedinți, lovește și Caraș Severinul ?

Comunitatea acuză; ce spun capii și funcționarii de la APIA Caraș Severin ? Au dreptate membrii Asociației Crescătorilor de Animale din Domașnea? Scandalul cu subvențiile APIA pe care le-ar fi încasat primarul din Baia de Aramă din județul Mehedinți, se răsfrânge și în Caraș Severin. Ce legătură există între cele două județe, primarul din Baia de Aramă și Asociația din Domașnea? Răspuns: Fondurile APIA, subvențiile de mii de euro. Sătenii din Domașnea spun că, cu largul concurs al APIA Caraș Severin și al primarului Petru Lorinț, ei au fost ,,săriți”din schema acordării subvențiilor. Acum, din nou sătenii sunt lăsații de-o parte în favoarea primarului oltean.

La Domașnea există o stare conflictuală de mai mulți ani între Asociația Crescătorilor de Animale și primarul Lorint care nu vede cu ochi buni această structură. De-a lungul timpului, conflicul a tot crescut, s-a tot amplificat și s-a ajuns până la proteste cu vaci și oi în fața Primăriei sau chiar agresiune. Anul trecut, primarul Lorinț a lovit cu pumnul în figură un cetățean care a avut ,,tupeul,, să nu fie de acord cu el în unele probleme. InfoCs vă oferă aceste înregistrări video.

Redacția InfoCs a intrat în posesia unor documente ce arată că din punctul de vedere al Asociației din Domașnea, lucrurile sunt judecate strâmb iar oamenii- muncitorii ăia de-i bate toată ziua ploaia și vântul atunci când nu sunt bătuți de soare sau ger, nu primesc decât praful de pe tobă. Iată în continuare câteva informaţii privind scandalul ce este pe cale să izbucnească, scandal legat de subvențiile acordate primarului oraşului Baia De Aramă, Dunărințu Ionel-Rafael, de către APIA Caraș Severin.

Domnul Tudor Milulescu, consilier în cadrul Consiliului Local Domașnea, ne-a remis la redacție următoarele documente: ,,Prin prezenta semnalăm un aspect care se pare că este mai puţin cunoscut organelor DNA – structura centrală şi anume acela că, Dunarintu Ionel-Rafael, primar al oraşului Baia de Aramă, a beneficiat, în opinia noastră, de subvenţii nelegale şi de la APIA Caras Severin, aşa cum reiese din ordonanţa de clasare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşita din data de 25 noiembrie 2014, în dosar nr. 2229/P/2014 pag. 4:

“ Cu adresa nr. 12177/22.09.2014, APIA a înaintat dosarul prin care s-au acordat plăţi în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață – campania 2013, numitului Dunărințu Ionel- Rafael. La dosar se află decizia nr. 2522267/09.12.2013 de acordare a plăţilor în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă – campania 2013.
În această decizie, este înscris că se aplică sancţiuni datorită supradeclarării, astfel că diferenţa procentuală calculată între suprafaţa de parcele declarate în cerere şi suprafaţa constatată în timpul controlului administrativ pe teren, este de 9,07%.”

Însă aici, în textul subliniat, se evidenţiază partea din poveste hazlie sau tragicomica, constând în aceea că procurorul de caz nu reţine nelegalitatea acordării plăţilor lui Dunărințu Ionel-Rafael pentru suprafeţe pe care el nici nu le-a utilizat şi nici nu le-a întreținut – condiţie de bază pentru acordarea de plăţi APIA, ci reţine că a primit cu 9,07% mai puţini bani decât şi-a dorit.

Deci, ar trebui să-l compătimim pe săracul beneficiar Dunărințu Ionel-Rafael şi să-i incriminăm pe crescătorii de animale care au îndrăznit să reclame asemenea abuzuri şi cărora, de altfel, pe lângă faptul că li s-a respins cererea de plată, li s-a mai aplicat de către APIA Caraș Severin şi sancţiuni multianuale. Şi, desigur, să-l felicităm pe procurorul de caz pentru responsabilitatea şi profesionalismul de care a dat dovadă în instrumentarea dosarului şi mai ales pentru concluzia la care a ajuns: “Constat, din cele mai sus expuse, că în prezenta cauză, nu există nicio probă sau indiciu care să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi săvârşit vreo faptă de natura celei pentru care au fost sesizate organele de urmărire penală.”

Şi asta cu toate că reclamanta din dosar, Asociaţia Crescătorilor de Animale din Domaşnea, a arătat şi probat că factorii de decizie din cadrul APIA Caraș Severin au săvârşit un abuz atunci când au exclus de la plată crescătorii de animale care au utilizat şi întreţinut suprafaţa de păşune de 800 ha din zona râului Şes a muntelui Godeanu. Şi abuzul a fost săvârşit pentru a se acorda plăti necuvenite numitului Dunărințu Ionel – Rafael, aşa cum reiese din ordonanţa parchetului, care în mod cert însă nu a utilizat şi întreţinut acele suprafeţe de păşune solicitate la plată şi de către asociaţia din Domaşnea.

Şi, întrucât Parchetul De Pe Lângă Judecătoria Reşita, nu a avut curiozitatea să afle nici cum a dovedit Rafael Ionel Dunărințu la APIA Caraș-Severin dreptul de folosinţă asupra acelor suprafeţe utilizate de asociaţia din Domaşnea din moment ce proprietar tabular al acestora era locatorul asociaţiei, acest aspect rămâne în continuare un mister care aşteaptă să fie descifrat poate de către un alt organ al Parchetului.

Astfel că din păcate, noi constatăm prin lectura acestei Ordonanţe suficiente probe şi indicii de blocare a înfăptuirii actului de justiţie, ceea ce credem că ar putea fi un motiv ca cercetările să fie efectuate de un alt organ de cercetare penală, de preferinţă de la DNA central. Şi solicităm acest lucru, deoarece procurorii din cadrul Parchetului De Pe Lângă Judecătoria Caransebeş şi din cadrul DNA Timişoara ne-au obişnuit cu asemenea modalităţi de soluţionare în dosarele deja celebrului Lorinț Petru, primar al comunei Domaşnea din Caraș Severin, un cunoscut al acestor Parchete şi care face împărţirea suprafeţelor de păşuni comunale după legea proprie adoptată de consilierii complici majoritari şi prin care au fost excluşi crescătorii de animale constituiţi în structura asociativă.

Pentru că necazurile crescătorilor de animale din Domaşnea nu se datorează numai abuzurilor acestui primar care-şi impune punctul de vedere în fața sătenilor chiar şi cu pumnul, cât pasivităţii organelor Parchetelor susmenţionate faţă de nelegalităţile semnalate şi între care se plimbă dosarele de ani de zile, fără însă a se finaliza cu soluţiile legale care se impun.

Şi, ca şi cum nu ar fi fost suficiente abuzurile primarului com. Domaşnea în urma cărora crescătorii de animale constituiţi în structura asociativa au rămas fără suprafeţe de păşuni comunale care li se cuveneau, acum au mai fost excluşi de la plată de către APIA Caraș Severin şi pentru suprafeţele de păşuni închiriate de la alt proprietar şi tot în beneficiul unui primar care însă nici măcar nu este din judeţul Caras Severin.

Între timp, pe adresa redacției a sosit un mic comentariu. Sunt doar câteva cuvinte, dar care spun foarte multe. Mai ales pentru cei ce știu să asculte – și ce să asaculte din ele.

,,Domnule redactor, umblă matale şi pe la Fârliug,la Asociaţia aia a Crescătorilor de animale,”Firliugeana” parcă aşa se intitulează şi o să vezi surprize şi acolo cu fonduri date de fraţii noştri de la Bruxelles.Păşuni şi animale pentru care s-au încasat o grămadă de parale şi în prezent totul exista,dar lipseşte cu desăvârşire!….Atenţie,în afacerea asta primarul de Fârliug nu are nici un fel de implicare. În comună este un alt „băiat deştept” care a încasat banii,şi-a cumpărat chiar mobila stil de stejar prin „sobe”,iar când unii din membrii asociaţiei au încercat să îl tragă de buzunar ,le-a dat cu „flitul”.Posibil ca pentru curăţarea păşunilor,activitate inexistenta până în prezent,să apeleze la poporul chinez,aia sunt mulţi,lucrează ieftin şi repede,până când flăcăul ăla nu e prins….. Vae victis….

Urmăriți materialele video de mai jos:

[youtube id=” YDudk7ltoiI”]

[youtube id=”9icKv6RvMhY”]

[youtube id=”p-DRj3olIeE”]

[youtube id=”-LazZNvm9NM”]

Comentarii

comentarii

3 comentarii la „Scandalul cu subvențiile APIA din Mehedinți, lovește și Caraș Severinul ?

  • Speram sa faca puscarie cei de la asociati crestorilor de animale domasnea 

  • Coane Vali,umbla matale si pe la Farliug,la Asociatia aia a Crescatorilor de animale,”Firliugeana” parca asa se intituleaza si o sa vezi surprize si acolo cu fonduri date de fratii nostri de la Bruxelles.Pasuni si animale pentru care s-au incasat o gramada de parale si in prezent totul exista,dar lipseste cu desavarsire!….Atentie,in afacerea asta primarul de Farliug nu are nici un fel de implicare. In comuna este un alt „baiat destept” care a incasat banii,si-a cumparat chiar mobila stil de stejar prin „sobe”,iar cand unii din membrii asociatiei au incercat sa il traga de buzunar ,le-a dat cu „flitul”.Posibil ca pentru curatarea pasunilor,activitate inexistenta pina in prezent,sa apeleze la poporul chinez,aia sint multi,lucreaza ieftin si repede,pina cand flacaul ala nu e prins….. Vae victis….

  • Mister Popovici , pe la com.Pojejena cand veti face un ”INVESTIGATIVE  REPORTING” despre fondurile APIA , haaaa ?

Comentariile sunt închise.