„Scene bizare după Urmuz” petrecute la teatrul resitean Video

„Scene bizare după Urmuz” va avea premiera mâine de la ora 19.00 la Teatrul de Vest din Reșița și este unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte ale instituției de cultură. Regizoarea Mihaela Panainte spune despre piesă că are toate şansele să ajungă la Festivalul Naţional de Teatru de anul acesta.

Reșițenii vor avea parte de o nouă premieră a teatrului din Reșița. Miercuri, 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, de la ora 19.00, pe scena Teatrului de Vest va fi prezentat spectacolul „Scene bizare după Urmuz”, spectacol realizat de Mihaela Panaite. Regizoarea își numește spectacolul, bazat pe mișcare, o comedie neagră în care lumea onirică a lui Urmuz va putea fi privită ca într-un acvariu de către spectactorii reșițeni.

„Mereu am fost atrasă de universul absurdului, de această alienare care îl pândește pe omul modern în spațiul tot mai accidentat dintre cuvânt și sens. La Urmuz, cuvântul nu pretinde necesitatea logicii și sensului. Decorticat de această pretenție, care fundamentează iluzia comunicării, cuvântul devine o materie fluidă pentru spațiul imaginar. Prin Urmuz am redescoperit comicul. Personajele lui sunt ființe inconsiștente, periferice, transformate uneori de autor într-o aglomerare de obiecte. Ele sunt condamnate la o o existenţă maşinală care respiră acelaşi aer putred, ca eroii beckettieni sau ca personajele ionesciene. Partea cu adevărat dificilă a fost să transpun muzica textului urmuzian în dialog”, spune Mihaela Panainte.

Proiectului i s-au alăturat și actorii arădeni Andreea Bănică și Robert Danci, care au fost primiți cu brațele deschise de către colegii reșițeni. De altfel și unii și alții au declarat că „Scene Bizare după Urmuz” este unul dintre cele mai inedite proiecte de artă la care au lucrat.

„Colaborarea cu regizorul Mihaela Panainte, coregraful Lavinia Urcan, cu scenograful Erika Csegoldi, ne-a impus să fim altfel decât suntem de obicei, o echipă foarte atentă la detalii. Repetiţiile au fost întrerupte pentru a atenţiona actorul că se duce pe zona lui de confort, lucru cu care noi ne întâlnim foarte des, e-adevărat, în ultima vreme am avut parte de regizori care au lăsat libertate actorului. Aici nu s-a mai întâmplat la fel, s-a cerut ca actorul să facă exact ce i s-a spus, ce a gândit regizorul. Propunerile actorilor au fost acceptate sau refuzate, dar cu argumente, iar lucrul a fost senzaţional de frumos“, a declarat actrița Camelia Ghinea.

Din distribuție fac parte Andreea Bănică, Camelia Ghinea, Florin Ibrași, Marius Tudor, Robert Danci, Sorin Fruntelată. Univers sonor este sigurat de Tibor Cári, grafică video este semnată Sebastian Hamburger, scenografie de către Erika Csegöldi, lightDesign îi aparține Lucian Moga, iar coregrafia Laviniei Urcan. Adaptarea scenică și regia sunt semnate de Mihaela Panaite.

Comentarii

comentarii