Se Deschid Cerurile De Bobotează Cu Vânt De Miez De Noapte Stârnit Din Senin De Rugile Oamenilor VIDEO

Sărbătoarea Bobotezei este una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an. În satul Şopotul Vechi din Caraş Severin, i se dă o importanţă aparte fiindcă în această noapte se dezleagă multe mistere. Acum este momentul în care cei mai bătrâni din sat ,,botează” vânturile și vor afla dacă vor avea un an bun sau nu.

La miezul nopţii, la ora 12, sătenii din Şopotul Vechi îşi iau câte o găletuşă sau cană în mână şi cu toţii pornesc spre capătul satului la râul ce vine din Munţii Locvei. La troiţă, se face un foc mare pe malul apei, oamenii cântă troparul Bobotezei iar cei bătrâni fac previziuni asupra noului an.
În funcție de direcția din care bate vântul, oamenii le-au dat un nume: dinspre este vine Fâșlea, dinspre nord bate Vântul Mare iar cel din vest se numește Boarea. Cel mai bun este vântul dinspre sud, de peste Munții Locvei, de la Dunăre. El a primit numele de ,,Dunăreanțu” și poartă nori cu ploaie binefăcătore pentru holdele sătenilor.

Astfel, ei spun că au moştenit din generaţie în generaţie unele semne prin care vor şti cum va fi anul ce abia a început. Aceasta în funcţie de direcţia din care vântul şi cum arde focul. Culmea este că la Șopot, termometrele au arătat aproape 5 grade iar vântul stă de câteva zile. Cu toate acestea, la miezul nopții când sunt aprinse focurile, se pornește o boare ce arată direcția vântului – direcție după care își va primi numele. Apoi, după câteva minute, ca prin minune, vântul se oprește. Asta am observat eu și colegii care au fost cu mine fiindcă o batrana ne-a atentionat ca asa se va intampla. Asa s-a intamplat si anul trecut, asa s-a intamplat si acum.

,,La miezul nopţii, oamenii merg la râu şi cu apa neîncepută îşi clătesc faţa, părul şi mâinile și își pun în gând o dorință care de cele mai multe ori li s-a îndeplinit. Femeile iau apă neîncepută şi o duc acasă. Aceasta are aceeaşi putere cu agheasma pe care preoţii o vor sluji şi sfinţii astăzi, dar este bună pentru sănătate şi apărarea de rele a caselor” spune Iosif Velcotă, prezent alături de săteni în capul satului, spre Munții Locvei.

,,Anul acesta se pare că va fi mai bun ca cel de anul trecut. După cum s-au mișcat vânturile la miezul nopții când s-au deschis cerurile Bobotezei, anul acesta s-a botezat Vântul Mare. Acesta vine dinspre Dunare și este la fel de bun ca Dunăreanțul care auce norii de ploaie peste Munții Locvei și udă ogoarele” spune Florica Șelariu.

Astăzi, în același loc, după ce se va termina slujba de la biserică, spre capul satului va porni o procesiune cu steagurile și icoanele bisericii și se vor sfinții apele.

Fotogalerie primită de la doamna Florica Șelariu din Șopotul Vechi în această noapte.

Comentarii

comentarii