Sfaturi pentru a evita raceala si nasul infundat

Medicii au indentificat peste 200 de virusuri, fiecare cu mai multe tulpini, responsabile pentru raceli si infectii respiratorii, dar toate au in comun faptul ca se dezvolta in medii umede si mai reci, ceea ce explica de ce oamenii racesc mai ales in sezonul rece. Iata cateva sfaturi pentru a evita raceala.

Incalzirea nasului

Una dintre teoriile despre motivele pentru care oamenii racesc mai mult iarna este ca in aceasta perioada nasul are o temperatura mai scazuta, ceea ce face ca mucoasa nazala sa fie un mediu propice dezvoltarii virusurilor. Sfatul medicilor este ca oamenii sa poarte o esarfa sau un fular peste nas si sa evite sa respire aer foarte rece si umed.

Stransul mainilor

Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Aberystwyth, Marea Britanie, a aratat ca gestul politicos de a strange mana cuiva permite transmiterea intre doua persoane a de la zece pana la 20 mai multe bacterii si virusuri decat o simpla atingere a pumnilor, gest folosit mai ales de adolescenti. Acest lucru se intampla pentru ca stransul mainilor dureaza mai mult si implica o suprafata de piele mai mare.

Spalatul hainelor la temperaturi mai mari

Virusurile care provoaca raceala sau gripa rezista la temperaturi de 40 de grade Celsius, asa ca, daca un membru al familie este bolnav, hainele si lenjeria de pat a acestuia trebuie spalate la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Daca acest lucru nu este posibil pentru ca ar deteriora tesaturile, specialistii recomanda utilizarea unui detergent dezinfectant care va omori agentii patogeni.
Mai multe cercetari ale Universitatii Loma Linda din California au aratat ca atunci cand o serie de voluntari au consumat 100 de grame de zahar, celulele imunitare numite fagocite au mancat mai putine bacterii pentru o perioada de pana la cinci ore. Concluzia specialistilor este ca reducerea cantitatii de zahar da o mai mare sansa sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor.

Cel putin opt ore de somn

Un somn mai scurt de sapte ore pe noapte ii face pe oameni de trei ori mai predispusi la a contracta o raceala, comparativ cu persoanele care dorm cel putin opt ore. Un somn defectuos sau lipsa acestuia interfereaza cu actiunile unei gene responsabile cu imunitatea, numita TLR-9, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Yale din Statele Unite ale Americii.

8 solutii rapide pentru nas infundat

Cand ai nasul infundat nu reusesti sa dormi bine si nici sa mananci, lucruri care iti creeaza o dispozitie proasta. Fosele nazale si sinusurile sunt captusite de o mucoasa care secreta continuu un lichid. Atunci cand un virus al gripei se fixeaza pe aceasta mucoasa, o irita, o umfla si ii creste secretia de lichid. Lichidul care curge este la inceput limpede, iar dupa cateva zile devine mai gros si purulent si iti infunda nasul. Iata 8 solutii rapide pentru nas infundat.

1. Respira menta piperata

Uleiul esential de menta piperata este extras din florile mentei si este cunoscut de catre Agentia Europeana a Medicamentelor drept tratament pentru gripa. Pentru a descongestiona caile respiratorii fa inhalatii cu 3-4 picaturi de ulei esential de menta, dizolvate intr-un bol cu apa calda. Inhalatia nu trebuie sa dureze mai mult de 15 minute si trebuie sa tii ochii inchisi cand te apleci deasupra bolului.
Uleiul esential de menta piperata nu se foloseste la copiii mai mici de 6 ani.

2. Bea ceai de cimbru

Cimbrul este un foarte bun dezinfectant al cailor respiratorii. De aceea este recomandat pentru nasul infundat. Fierbe o cana cu apa, stinge focul si pune peste 1-2 g de cimbru uscat. Lasa la infuzat 10 minute. Bea 3 cani de ceai de cimbru pe zi, indulcit cu miere. Nu mai mult de 3 saptamani de administrare.

Poti face si inhalatii, timp de maximum 15 minute, cu o picatura de ulei esential de cimbru diluata intr-un bol cu apa calda.

Uleiul esential de cimbru este contraindicat femeilor insarcinate, care alapteaza si copiilor mici.

3. Foloseste fiole cu argint

Oligoelementele te pot ajuta sa tratezi un episod infectios cum ar fi o gripa. Daca ai nasul infundat, foloseste argintul, un foarte bun antiseptic local, care dezinfecteaza si deci desfunda nasul. Gasesti in farmacii fiole cu granioni argint. Tratamentul recomandat este de 2-3 fiole pe zi, doar pentru adulti.

4. Homeopatia

Si homeopatia propune solutii pentru desfundarea nasului. Sunt recomandate Nux Vomica 9 CH, daca nasul este infundat noaptea si curge ziua sau Sambucus Nigra 9 CH, daca nasul este infundat si uscat; cate 3 granule de 3 ori pe zi.

5. Spala nasul cu solutii hipertonice

Cand nasul este infundat trebuie spalat. Alege solutii pe baza de apa de mare, numite hipertonice. Serul fiziologic spala fosele nazale si inlatura mucozitatile, nu mai mult. Serul sarat are un efect descongestionant asupra mucoaselor conurilor nazale. Acestea sunt 3 excrescente osoase, acoperite de o mucoasa, situate in fosele nazale. In caz de gripa, conurile, care sunt active in timpul respiratiei, se pot umfla si pot jena respiratia sau te pot chiar impiedica sa respiri pe nas.

Solutiile hipertonice sunt disponibile in farmacii, pentru adulti si pentru copiii de peste 18 luni. Dupa nevoie, se fac 1-2 pulverizari in fiecare nara, de 1-3 ori pe zi.

6. Fa inhalatii cu cimbrisor

Apropiat cimbrului, cimbrisorul este o planta eficienta in tratarea nasului infundat sau a gripei. El contine o cantitate mica de ulei esential de timol si de carvacrol, substante antiseptice.

Fa inhalatii cu 5-10 picaturi de ulei esential de cimbrisor pur sau amestecat in parti egale cu alte uleiuri esentiale cum ar fi cel de eucalipt.

7. Uleiul esential de eucalipt

Eucaliptul este un remediu natural important pentru afectiunile cailor respiratorii. Principalul sau component, 1,8 cineola, ii permite sa actioneze direct asupra cailor respiratorii superioare.

Pune cateva picaturi de ulei esential de eucalyptus radiata intr-un bol cu apa calda sau direct pe o batista, apoi respira profund vaporii degajati timp de 5 minute. Repeta operatiunea de 1-2 ori pe zi. Poti pune cateva picaturi de ulei esential de eucalipt intr-un suport fierbinte si il poti lasa sa se difuzeze in camera.

Uleiul esential de eucalyptus radiata nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza si copiilor mai mici de 6 ani, nici chiar in inhalatii in camera.

8. Pune cataplasme cu mustar pe piept

Mustarul te ajuta sa-ti desfunzi nasul deoarece contine mirosina si sinigrina, doua substante care fluidifica mucusul si ii faciliteaza evacuarea.

Zdrobeste cateva linguri de boabe de mustar, amesteca-le cu o ceasca de faina si putina apa. Unge-ti pieptul cu o crema, apoi aplica cataplasma cu mustar. Las-o sa actioneze maximum 15 minute, nu mai mult, altfel risti sa te arzi. Poti pune cateva boabe de mustar si in apa din cada. Ai grija sa iti speli bine mainile dupa ce folosesti mustarul.

Gelurile dezinfectante pentru maini

Daca gelurile dezinfectante nu contin cel putin 60% alcool, este putin probabil sa fie capabile sa omoare virusurile si bacteriile, mai ales daca utilizatorul este si foarte murdar pe maini. Medicii recomanda folosirea clasicului sapun cu apa calda.

Spalarea nasului cu o solutie salina

Sarea poate reduce numarul de raceli contractate, potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii americani de la Pennsylvania State University. Solutia salina ajuta datorita faptului ca previne instalarea confortabila a agentilor patogeni in interiorul nasului. Medicii recomanda utilizarea unei solutii din apa fiarta si racita in care ati dizolvat sare, cu care sa spalati cavitatea nazala sau utilizarea unui spray nazal disponibil in farmacii.
curademiere.ro

Comentarii

comentarii