Sindicatele sar la gatul ,,Curtii de conturi” – Angajații sunt jecmaniti – spun sindicatele

O denumire greșită face Curtea de Conturi să impute bani, să taie din salarii și să ia din salariile celor din administrație. Este vorba despre sporurile salariaților din administrația publică locală și județeană acordate în urmă cu ceva ani conform legii, iar acum, o altă lege, le fură bani din buzunarul acelorași angajați. Asta în condiția în care cel mai mare salariu de incadrare din administrația publică nu trece de 3000 de lei.

Filiala Caraș-Severin a Confederației Naționale Sindicale ”Cartel ALFA” – acuză Curtea de Conturi de atitudine abuzivă față de imputarea sumelor compensatorii acordate prin lege salariaților din administrația publică locală și județeană, de aproape 6 ani.

Mai exact, în urma controalelor Curții de Conturi, s-a constatat că angajații administrației publice locale reșițene au încasat în mod ilegal anumite drepturi salariale. Asta deși în alte județe, aceleași drepturi salariale, care doar sunt denumite diferit, sunt considerate legale. Marian Apostol, președintele filialei județene a Cartel ALFA, susține că această situație a condus la diferențe salariale majore și la o evidentă discriminare între salariații aceleiași autorități publice.

”Prin legile anuale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nivelul de salarizare stabilit pentru luna decembrie 2009 s-a regăsit ca reper la stabilirea salariilor personalului bugetar pentru anii 2010-2016, perioadă în care salariile au cuprins și suma compensatorie cu caracter tranzitoriu pentru a acoperi diferența între salariul realizat în luna decembrie 2009, potrivit vechiului sistem de salarizare, și cel stabilit din ianuarie 2010, în conformitate cu Legea-cadru nr. 330/2009 (care vizează salarizarea unitară și luarea în considerare a tuturor sporurilor și majorărilor salariale, indemnizații, etc) și ulterior cu legile de salarizare anuale”, a explicat Marian Apostol într-o conferință de presă.

Sumele compensatorii, legale de-altfel, au fost introduse în Reșița, în mod greșit, la sugestia unor instituții de control, cu denumirea de spor de dispozitiv. În Caraș-Severin, față de alte județe, Curtea de Conturi impută anual suma compensatorie pe motiv că a fost încadrată ca spor de dispozitiv, inclusă bugetarilor în salariul din 2010 , fără să se țină cont de faptul că prin imputarea acesteia salariile devin mai mici decât cele realizate în decembrie 2009, deși prin O.U.G nr. 1 din 2010 Guvernul României a stipulat faptul că în cazul în care salariile sunt mai mici decât cele stabilie prin legi, sau hotărâri de Guvern, pentru funcția respectivă pentru luna decembrie 2009, se acordă o sumă compensatorie cu caracter tranzitoriu care să acopere diferența. Această sumă se include și în salariul de bază, dar nu este luată în calcul la determinarea altor drepturi de natură salarială.

În aceste condiții, CNS Cartel ALFA Caraș-Severin a solicitat Prefecturii să facă demersuri către Curtea de Conturi pentru a remedia greșeala care se face de aproximativ 6 ani considerând că salariații din administrația locală Reșița și cea județeană Caraș-Severin sunt supuși unei bătăi de joc.

Comentarii

comentarii

One thought on “Sindicatele sar la gatul ,,Curtii de conturi” – Angajații sunt jecmaniti – spun sindicatele

  1. Sindicatele au dreptate, Curtea de Conturi in urma asa ziselor controale si verificari a inceput sa comita abuzuri indreptate impotriva romanilor care lucreaza si au dreptul la un venit, cel putin, decent. Celor de la Curtea de Conturi le este extrem de usor sa vorbeasca cu salarile lor de zeci de mii de lei

Comments are closed.