Sturioni eliberați în Dunăre după capturarea accidentală la Baziaș VIDEO

Un pescar din Caraș Severin, aflat la pescuit la Dunăre, a observat că în undița sa, s-a agățat ceva. Bucuros, omul a ridicat undița, a cercetat-o și a rămas uimit când a văzut că în undiță s-au prins doi pești mai deosebiți. Omul nu a mai văzut niciodată asemenea pești, așa că, a strigat la alți tovarăși aflați și ei la pescuit pe malul apei.

Pescarii ,,mai bătrâni” și-au dat imediat seama cu ce au de-a face și cu mare grijă ca să nu rănească peștii, le-au scos cârșigul din gură, după care, i-au eliberat în apă. Culmea a fost că frumoșii pești s-au dovedit foarte prietenoși și după mai multe insistențe, au plecat în adânc.

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii), specie nativa de sturion din Dunare, poate atinge 2,35 m lungime si poate cantari peste 100 kg. Dar puii de nisetru eliberati acum abia depasesc 20 cm si circa 100g, dimensiuni normale pentru vârsta lor. Puii de nisetru au fost eliberați în fluviu încă de anul trecut printr-un program de repopulare Cu totii sunt marcati pentru a putea fi identificati in cazul unei capturi accidentale sau in timpul unei cercetari stiintifice.

Desi i se mai spune si „Sturionul de Dunare”, nisetrul este din ce in ce mai rar in apele fluviului, fiind pe lista rosie IUCN a speciilor in pericol critic de disparitie. La fel ca cei mai multi pesti migratori, declinul populatiilor este cauzat de cresterea sectorului hidroenergetic, a pescuitului excesiv, a schimbarilor climatice si a poluarii, toti acesti factori avand la baza activitatea umana. Asa se face ca nu doar sturionii, ci mai toate populatiile speciilor de pesti de apa dulce migratori s-au redus, in medie, cu 93% in Europa, incepand cu 1970 {The Living Planet Index (LPI) for Migratory Freshwater Fish}.

Comentarii

comentarii

One thought on “Sturioni eliberați în Dunăre după capturarea accidentală la Baziaș VIDEO

Comments are closed.