Sudul Banatului renaşte turistic – singura mocăniţa din Banat va circula la Berzasca

În comuna Berzasca, una dintre cele mai sudice localităţi din Caraş Severin aşezată la poalele muntelui şi în buza Dunării- acolo unde Munţii Locvei şi dau mâna cu balcanii sârbeşti pe sub undele Dunării, ve reveni la viaţă una dintre cele mai mari atracţii din estul Europei şi nu numai: mocăniţa. 
În acest scop, la sediul Primăriei comunei Berzasca, va avea loc  joi, conferinţa de lansare a proiectului ,,Dezvoltarea turismului prin valorificarea obiectivelor turistice din zona comunei Berzasca”. Acest proiect cuprinde refacere traseului pe care în urmă cu vreo 20 de ani, circula  mocăniţa. Cu ajutorul acesteia se aducea lemnul şi materialele din munte până la baza de recepţie şi de acolo în port pe malul Dunării.
Evenimentul este parte a ,,Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul de intervenţie 5.2. – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice”.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea locală durabilă prin punerea în valoare a obiectivelor turistice şi a resurselor naturale până la sfârşitul anului 2012 prin refacerea traseului de mocăniţă Berzasca – Valea Mare pe o distranţă de 15,8 km până la sfârşitul anului 2012.
Proiectul propune redeschiderea unei părţi din fostul traseu şi valorificarea resurselor existente. Fiindcă cei de la Berzasca au fost oameni cu cap şi au lucrat cu sufletul pentru comunitate, în prezent, bine păstrate, încă există locomotiva- mocăniţa propriu – zisă, vagoanele, late componente de infrastructură, şi ce este mai important, încă mai există  personalul care deservea această maşinărie şi complex. Chiar dacă nu mai sunt ei la prima tinereţe, oamenii îi pot învăţa pe tineri cum să lucreze cu mocăniţa. 
Astfel se va diversifica oferta de servicii turistice de pe raza comunei, fapt ce va conduce automat la creşterea numărului de turişti. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt în primul rând turiştii, apoi proprietarii de pensiuni dar să nu omitem şi crearea de noi locuri de muncă ce vor absorbi forţa de muncă locală.
Valoarea totală a proiectului este de 55.599.189,78 lei, din care 43.101.837,20 lei valoarea totală eligibilă (finanţare nerambursabilă şi contribuţia Beneficiarului) iar valoarea neeligibilă estimată este de 2.152.911,65 lei iar valoarea TVA este de 10.344.440,93 lei.
Să nu uităm că tot la Berzasca se lucrează de zor la un complex lacustru şi la câteva pensiuni ultramoderne.

Comentarii

comentarii