Turism

Târgul de primăvară de la Răcășdia cu ministru si politicieni VIDEO

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat, din nou, la Târgul de primăvară de la Răcășdia, județul Caraș Severin. Aici, el s-a întâlnit cu producătorii agricoli locali, a degustat din produsele tradiționale și a cumpărat brânză, fasole, țuică, dulceață. Cel mai mult a stat la standurile fermierilor din zona de munte a Banatului. I-a asigurat că Legea muntelui, care oferă facilități producătorilor și crescătorilor de animale din zonă și care a fost votată în Parlament, va fi adoptată în prima şedinţă de Guvern.

În comuna cărăşană, Răcăşdia a avut loc duminica trecuta, cea de-a 29-a ediţie a Târgului de primăvară, cel mai mare târg agricol din judeţ şi unul dintre cele mai importante din Banat. Zeci de producători agricoli din întreg judeţul Caraş-Severin, s-au întrecut în a-şi prezenta oferta: produse lactate, de panificaţie, ţuică, miere de albine, vaci, miei, obiecte de artizanat cu specific pascal, îngrăşăminte chimice, utilaje agricole, dar şi produse bio precum zacusca de ciuperci.

La mare căutare au fost şi produsele necesare campaniei agricole de primavară. Camera Agricolă Caraş-Severin, instituţie coorganizatoare alături de Primăria şi Consiliul Local Răcăşdia, a fost prezentă cu un stand cu materiale informative pentru agricultori. Tradiționalul Târg de primăvară de la Răcășdia a adunat un număr record de participanți. Este vorba de circa 2000 de persoane, locuitori din satele învecinate, dar şi din întreaga Vale a Caraşului.

De la ce-a de-a 29-a ediţie a târgului nu au putut lipsi micii, grătarele, berea și muzica populară. La Târgul mare de la Răcășdia, ajuns la ediţia cu numărul 39, au fost prezenți zeci de producători şi comercianţi din partea de vest a țării. Pe tarabe s-au găsit preparate din gospodăriile bănățenilor, brânzeturi, cârnați, gemuri, conserve, miere, celebra răchie de Banat, iar la standuri, semințe, ustensile, utilaje.

Din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină, la ediția din acest a Târgului mare de la Răcășdia nu a mai fost organizată expoziția de animale. De la an la an, acest târg devine tot mai cunoscut şi dacă până acum, organizatorii căutau producători care să participe, la ediţia de anul acesta, rolurile s-au inversat. La eveniment a fost prezent şi fostul ministrul al Agriculturii, Valeriu Tabără, care a avut numai cuvinte de laudă şi a spus că speră ca acest târg să devină unul internaţional, pentru că are potenţial.

Ministrul agriculturii a fost insotit de o pleiada de politicieni, locali, dar si de la nivel national. NU au lipsit presedinta PSD Caras Severin, Luminita Jivan si prefectul Matei Lupu.

Legat de târg, O delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se află până sâmbătă, 6 aprilie în judeţ, urmare vizitei ministrului Petre Daea la Târgul mare de primăvară de la Răcăşdia.

,Membrii delegaţiei se deplasează în teren şi poartă discuţii cu agricultorii, crescătorii de animale şi reprezentanţii autorităţilor locale, interesaţi de promovarea produselor din zona montană specifice Legii muntelui şi programelor şi măsurilor aferente, precum şi de aflare a problemelor ridicate de fermieri.

Consilierul personal al ministrului Petre Daea, Tiberiu Ştef, prezent la Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin, a precizat pentru Radio Reşiţa că, este vorba despre programele de investiţii pentru finanţarea centrelor de colectare şi prelucrare a laptelui, a cărnii, ciupercilor, fructelor de pădure şi a plantelor medicinale, precum şi a lânii.

Întâlnirile cu fermierii au început în Caraş-Severin şi se vor desfăşura în toate cele 27 de judeţe cu specific montan din România” scrie Radio Resita..

Comentarii

comentarii