Terorizați la Gherteniș în propria casă, de gărgăuni

gargauni acDe aproximativ o săptămână, o familie din satul Gherteniș din Caraș Severin, trăieşte coşmarul vieţii sale. Și asta din cauza unor viespi uriaşe, cunoscute sub denumirea populară de gărgăuni. Necazul a început în momentul în care cei patru membrii ai familiei au început să fie atacați de insectele uriașe- la propriu.
Insectele s-au aciuat în podul locuinţei, pe o grindă cam în urmă cu o lună. Viesparul construit din celuloză și hârtie pe care l-au făcut gărgăunii este de-a dreptul înfricoşător. A fost așa de mare încât s-a prăbușit pe podeaua podului din cauza greutății. De atunci, gărgăunii parcă au înnebunit: rod grinda casei și atacă tot ce mișcă în pod sau în curte.
Membrii familiei sunt speriați și stau mai mult în casă. Fetița este alergică la înțepăturile de albină și era să moară acum vreo doi ani din această cauză. Atunci când este nevoită să meargă în grădină sau afară, de teama gărgăunilor, fata iese din casă cu pătura în cap.
Viespile uriaşe sunt atrase de lumină şi de merele, prunele și strugurii dulci din curtea și grădina casei. Seara mai ales, este nenorocire. Oamenilor le este frică să mai stea cu lumina aprinsă şi cu geamul deschis, fiindcă vin la lumină și-i atacă pe ei.
Și echipa noastră a fost atacată de două ori de gărgăuni. Prima dată în cute și a doua oară în podul casei (pe la minutul 7 şi ceva se aude bâzâitul puternic, se vede viespea şi eu am luat-o la fugă cu camera pornită şi viespea după mine) A doua oară l-a atacat pe operator în pod.
Fiindcă au ajuns să le fie frică să mai meargă prin curte iar de urcatul în pod nici nu mai poate fi vorba, oamenii au sunat la 112 și au cerut ajutor, dar pompierii îşi apără pielea şi nu vor să lupte cu gărgăunii fiindcă nu au pe cineva instruit pentru așa ceva. Oamenii au sunat la ei, iar pompierii le-au spus că nu e de competenţa lor să anihileze cuibul, îndrumându-i către Direcția Sanitar Veterinară. Nu există un cadru legal şi pompierii nu au echipamentul necesar unei asemenea intervenţii.
SE pare că oltenii sunt mai curajoși ca bănățenii. În Mehedinţi, pompierii au intervenit pentru a scăpa o şcoală de un cuib de gărgăuni. Echipaţi în costumaţia de serviciu, pompierii au băgat cuibul într-un sac şi au înecat gărgăunii când au ajuns la unitate.
Conform Legii, ISU asigură doar funcţie de sprijin, dacă este solicitat, la invazia de dăunători, risc care este gestionat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Viesparul are o înălţime de aproape un metru şi o grosime de aproximativ o 50 de cm. O parte din viespile uriașe locuiesc încă în el și ies din vizuină pentru a-şi căuta hrană. Aceasta este formată în special din fructele care sunt aproape coapte în această perioadă, în special strugurii. Din sfaturile băbești am aflat că pentru anihilarea acestui cuib există două variante. O persoană poate acţiona dimineaţa până în ora 5, când insectele sunt mai liniştite. Se folosește un insecticid puternic sau…….motorină. Se pare că acest combustibil este letal pentru gărgăuni.
O altă variantă ar fi ca familia să stea cu pericolul în casă până dă gerul și la iarnă, când viespile hibernează, să desprindă cuibul într-un sac și să-i dea foc. Apicultorii spun că dacă nu sunt uciși, gărgăunii se întorc și reclădesc cuibul.

Comentarii

comentarii

2 comentarii la „Terorizați la Gherteniș în propria casă, de gărgăuni

 • 19 septembrie 2013 la 15:14
  Permalink

  De acord cu dl Nick si povestea cu drobul de sare.Du-te nene la farmacia veterinara, costa 6 lei un flacon cu insecticid, eu le-am incercat si in exterior in vara, contra tantarilor, mustelor si a altor ganganii

 • 18 septembrie 2013 la 6:34
  Permalink

  Bine-i sade ! Asa-i trebuie !
  Cît de bou trebuie sa fie un om sa-si neglijeze casa în asa hal de sa se umple acolo cu astfel de cuiburi de viespii uriase?
  Alea nu se fac de pe o zi pe alta! Alea-s cuiburi de cînd lumea!

Comentariile sunt închise.