Toaca din Săptămâna Mare si din Vinerea Neagră de la Goruia de pe Valea Caraşului VIDEO

Începând cu Vinerea Neagră, în biserici nu se mai bat clopotele, se bate doar toaca. În satele bănăţene exista obiceiul ca sătenii să îşi facă câte o toacă acasă şi cum se apropie slujba Prohodului, încep să bată toaca. Este un adevărat concert, se aud bătând toacele din mai multe părţi din sat Fiecare zi din Săptămâna mare, sau a patimilor – cum i se mai spune, are o însemnătate aparte. Zilelor de joi și vineri li se acordă o atenţie deosebită fiindcă atunci, cei vii – îşi amintesc cu drag şi pioşenie de cei plecaţi în lumea celor drepţi.

În comună Goruia din Caraş Severin, există un obicei special. Încă de la începutul postului, dar mai ales în această săptămână, în timp ce în biserici încep deniile, tinerii şi nu numai, se întrec în a bate toaca. Toaca se bate mai ales în Vinerea Mare fiindcă până la Înviere,  nu se mai trag clopotele la biserică. De cum vin de la treburi şi se înserează, peste sat se aude sunetul specific ce prevesteşte marea sărbătoare.

De prin poduri sunt coborâte tocile vechi şi uscate, sau, în caz de nevoie se fac alte toci noi. Acestea trebuie făcute din scândură de salcâm, stejar sau frasin fiindcă lemnul lor are o rezonanţă aparte.

Se face un foc din nuiele de de alun – obligatoriu rupte cu mâna și neatinse de topor,  iar căldura este numită de pomană morților. Un sătean începe să bată toaca, sunetul ei este preluat de alt vecin care începe să bată şi el iar în cel mult o oră, sunetul bătăilor se aude în tot satul.

În același timp, în curtea bisericii, toaca este agățată lângă poartă iar copiii și tinerii din sat, se întrec să-şi arate măiestria în bătutul toacăi. De obicei, aceasta se bate într-un ritm transmis din generaţie în generație. 

Bătutul toacăi nu este un lucru uşor, el se deprinde încă din copilărie când cei mai mari îi învaţă pe cei mici acest meşteşug.

În Valea Carașului, ouăle se vopsesc în Vinerea Neagră, fiindcă în această zi nu se coace, nu se spală, se cam evita orice efort fizic. Se fac cremele la prăjituri, se umplu prăjiturile, se curăţa zarzavaturile și cam atât. Atunci când sunt în criză de timp, femeile renunță la vopsitul tradițional al ouălor cu ierburi și apelează la vopseaua din comerț. Dacă vopsitul ouălor în mod clasic cu ierburi durează și jumătate de zi, cu ajutorul vopselelor din comeț, treaba este terminată în maxim o oră.   

 Ambianţă în curtea unui localnic, o femeie face focul din lem ne de alun, un tânăr şi o fetiţă bat toaca. În curtea bisericii, alți copii bat toaca, unul îl învață pe prietenul său care este ritmul.

Comentarii

comentarii