Traditia merge mai departe la Rudăria: „nigeia” satului VIDEO

Ruga sau „nigeia”, reprezintă hramul bisericii la Rudăria, adică sărbătoarea patronului spiritual al bisericii și este cea de-a treia dintre marile sărbători ale anului, alături de Crăciun și Paște. Ca la orice mare sărbătoare, „nigeia”(ruga) este un bun prilej pentru regăsire.

Cei plecați din localitate, fii satului, se întorc de „nigeie” la casele unde au copilărit. Este momentul în care rudărenii făloși își etalează cele mai noi haine, pe care și le schimbă chiar și de două ori într-o zi, cu o ținută îi vezi dimineața la slujbă la biserică, iar în altă ținută seara la joc. Bineînțeles, că mai sunt și unii care încă poartă costume populare, pe care le etalează cu fală la joc. Și cum fală rugii este dată de muzică, primăria a dus-o pentru petrecere anul acesta, pe îndrăgita solistă de muzică populară Stana Stepanescu.

Sărbătoarea a început de la primele ore ale dimineţii, în ziua de Ispas, cu participarea „gostilor” şi a sătenilor la sfânta liturghie. La ora 17:00, s-au adunat cu toți în centrul satului. Pe ritmuri de muzica populară, s-au prins în brâu, hore și ardelene până târziu în noapte. A doua zi după amiază au luat-o de la capăt cu petrecerea şi au stat până spre miezul nopții.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii