Tradiţie şi spiritualitate la Lupac – Masa de Paşte – Masă ce reuneşte toată familia în jurul ei VIDEO

În fiecare primãvarã, se reaprinde în sufletul nostru flacãra speranţei şi încrederii în Învierea din veac, aşa cum natura reînvie an de an, mai gingaşă cu fiecare ghiocel, mai caldã cu fiecare mâțișor, mai plinã de taine cu fiecare mugur şi fiecare frunză.
La etnia croată din Lupac, tradiția este respectată cu sfințenie. Cu toate că muncesc prin străinătate la sute de km de casă, an de an, oamenii se întorc acasă – măcar de marile sărbători ale Paștelui și ale Crăciunului. Punctul central al întregii activități rămâne biserica satului. Ca un magnet, aceasta atrage toți sătenii care participă la slujba susținută de părintele Marian Tincul.

Familia lui Marian Jigmul este una tradițională, cum s-ar spune: el, soția sa Maria, fiica Anca și bunicii Maria și Mihai Duma. Lor li se adaugă viitorul ginere, Mile. Ca mai toți cei de vârsta lor din sat, ei muncesc în Austria. Marian este șef de echipă și lucrează în construcții, iar Maria, lucrează la spital. Bătrânii rămân acasă, iar Anca, este studentă la Timișoara la ,,administrație publică”.

Fiecare este plecat, fiecare își vede de treaba lui, dar momentul de maximă încărcătură este acela când toți se adună acasă. Cu toții au participat la slujba de Înviere, duminică dimineața au mers la cimitir unde au aprins o lumânare la mormântul celor dragi, iar la ora 12, cu toții au participat la Liturghia Pascală. Apoi, a urmat masa în familie. Momentul în care toți se așează în jurul mesei de sărbătoare. Nimeni nu s-a atins de bucatele pregătite de femeile casei, până ce Marian nu a spus o rugăciune, iar bunicul Mihai, i-a binecuvântat pe toți cei ai casei și musafirii.

Meniul – este unul de sărbătoare: se începe cu tradiționala supă de găină de casă cu tăiței, sarmale, friptură de purcel, drob, carne de miel și carne de pui. Despre prăjituri, putem spune că au fost vreo patru feluri, plus două torturi. La capitolul băuturi amintim doar ,,Lupăceanca” – o țuică la vreo 50 de grade veche de vreo 5 ani. Plus, bere, vin și fel de fel de sucuri.

Mâncarea a fost bună, excelentă, dar adevăratul farmec a constat în discuții, povestiri, amintiri și planurile de viitor făcute de cei prezenți. Masa a început la ora 13 și s-a unit cu cina, iar mesenii s-au retras pe la ora 21. Luni, acțiunea va fi reluată, dar mult mai scurt fiindcă mulți săteni se vor întoarce la muncă în străinătate cu gândul la concediu sau la sărbătorile de iarnă când vor veni din nou acasă pentru a fi împreună cu familia.

Comentarii

comentarii