Turiști de pe tot cuprinsul țarii au ales morile de la Rudăria în a doua zi de Paște VIDEO

Cele 22 de mori pe apă de la Rudăria sunt o atracție pentru turiștii din întreaga țară. La fel că anii trecuți, mi de turiști vin să vadă frumusețea și peisajul de pe Valea Rudăriei ce îl oferă morile vechi de sute de ani. Minivacanța de Paște din acest an nu a făcut excepție. Se pare că dragostea pentru trecut și frumusețea ce o oferă locul acesta atât de pitoresc, a atras ca un magnet în ultima zi din minivacanța de Paște pe turiști. Acest loc este unic în această parte a Europei, este un adevărat simbol al dăinuirii tehnicii populare almăjăne.

Sunt morile pe apă de la Rudăria – azi Eftimie Murgu. La Rudăria sunt 22 de mori, răsfirate pe o lungime de câțiva kilometri, de-a lungul firului de apă al Rudăricăi. Satul „Morilor de Apă” este atestat documentar din anul 1241, iar primele 8 mori sunt consemnate oficial în 1722. O parte din aceste mori sunt încă funcționale și azi. Turiști pot cumpăra făină proaspăt măcinat direct de la morar. Localnicii s-au adaptat cerințelor și oferă spre vânzare produse bio tradiționale. De altfel toți cei care vin la mori nu pleacă cu mâna goală.

Vox-uri turişti, sunt de peste tot din ţară, spun că au ieşit la plimbare, că este un loc deosebit, că n-au mai văzut aşa ceva, că au aflat de ele de pe net fiindcă nu sunt promovate
Vox-uri morari, spun de mori şi tehnica lor, cum funcţionează,m ce fel de faină fac, din ce este compusa o moară, îşi prezintă produsele locale – faină, lucru manual, rachie, de rândaşii ( proprietarii ) de la moară , că stau pe rând la moară, că sunt 30 de proprietari la moară.

Un reportaj realizat de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii