Vorbe, vorbe, vorbe fără fapte – aproape tot ce a inseamnat industrie grea, este mort în Caraș Severin

ucmr 1771Săptămâna aceasta a început cât se poate de prost. De luni, 250 de angajați ai UCM Reşiţa nu mai au un loc de muncă. 250 de familii din Reșița nu mai au un venit și un ban pentru a traiul de fiecare zi. 250 de familii din Reșița vor avea un Paști mai sărac și mai trist. Scriam zilele trecute că:
Mina Ciudanoviţa- moartă
Mina Anina- moartă
Mina + cariera + Uzina de cupru Moldova Nouă – moarte cu prohod şi veşnica pomenire.
Alte exploataţii miniere mai mici cum ar fi la Lupac, Armeniş, Bozovici, Mehadia- moarte.
Uzina de la Topleţ- moartă, Caromet Caransebeş – în comă, CM Bocşa- moartă, IACMM R – moartă, IMR – moartă, IOIL – se târăşte cu ce a mai rămas la Marginea, CROSI- moartă, UCMR- în comă cu lumânare aprinsă la cap, CSR- rămăşiţe în sincope ce mai mişcă (deocamdată), Combinatul Oţelu Roşu- şi-a dat duhul. Cam acesta ar fi un tablou foarte vag şi aerisit a ceea ce a fost cândva cel mai industrializat judeţ la României- Caraş Severin. Rezultatul acestui lanţ de decese economice: un judeţ sărăcit cu oameni care trăiesc fără încălzire în case şi la limita subzistenţei. Bărbaţi fără locuri de muncă, bărbaţi şi familii întreţinuţi de soţiile care lucrează prin toată Europa la îngrijit bătrâni. Cam ăsta este Caraş Severinul zilelor noastre- judeţ component al unei viitoare regiuni- cică bogate- şi care se mai şi laudă că ar fi ,,fruncea”.
ÎN data de 4 martie, ziua cutremurului cel mare la români, la sediul Prefecturii au avut loc discuţii purtate de către reprezentanţi din conducerea UCMR cu prefectul judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, deputatul Ioan Benga, primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, directorul Finanţelor Publice Caraş-Severin, Ioan Dragomir şi preşedintele CNSRL Frăţia Caraş-Severin, Jivomir Tovladiaţ. Discuțiile s-au axat pe stabilirea unei direcţii comune de acţiune în ceea ce priveşte problemele economice cu care se confruntă UCM Reşiţa SA.
Ca urmare a analizei asupra situaţiei, s-a stabilit că principala dificultate cu care se confruntă
în acest moment societatea este lipsa comenzilor. Totodată, este problematică şi dependenţa aproape totală de Hidroelectrica SA.
În concluzie, a fost stabilită necesitatea ca atât autorităţile publice, cât şi reprezentanţii
societăţii să acţioneze pe lângă factorii competenţi de la nivel central, pentru rezolvarea problemelor legate în mod special de datoriile pe care UCM Reşiţa SA le are la bugetul de stat. Și atât a fost. A, era să uităm: se spera, se visa, se dorea ca la Reşiţa să vină și ministrul economiei, Varujan Vosganian. Speranțe și vorbe. Ba, am parafraza un cântec de cartier care spune ,,Vorbe, vorbeee, vorbeeee!” și atât.
Ba nu, a urmat pleașca de luni cu 250 de oamni dați afară din uzină. Surse sindicale din BNS spun că se pare că disponibilizările nu se va opri doar la cei 250 de oameni. Se așteaptă niște comenzi, se așteaptă nișe bani, dar dacă în două săptămâni nu se rezolvă nimic, va urma o nouă serie de concedieri.
ȘI cum din 4 martie nu s-a rezolvat nimic, ba nici măcar onor ministru Vosganian nu a apucat să vină prin Banat, este clar ca lumina zilei ce se va face pentru județ, pentru UCMR, pentru Reșița și din păcate, pentru România. Fiindcă nici prin alte părți situația nu este prea roz. Și mai clar este faptul că din păcate, Caraș Severinul, nu are oameni care să îl susțină la București.
Primarul Stepanescu face naveta la București de unde se întoarce mereu cu sacul plin …de promisiuni. Pe surse, am aflat că se pregătește o nouă ofertă în parcul industrial pentru cei de la ,,biciclete”- un fel de ,,vă dăm tot ce cereți, să vedem ce condiții mai impuneți”. Dar acum suntem noi, restul- curioși când începeți lucrul domnilor de la Velocity. Întâlnirile primarului cu oameni de afaceri și grupuri ale oamenilor de afaceri din vestul țării, se țin lanț cu ori ce ocazie, dar……încă așteptăm.

Comentarii

comentarii

13 comentarii la „Vorbe, vorbe, vorbe fără fapte – aproape tot ce a inseamnat industrie grea, este mort în Caraș Severin

 • 17 aprilie 2013 la 2:31
  Permalink

  La intrare în Resita e o tabla pe care scrie ORAS MARTIR. Daca se continua tot asa va trebui înlocuita acea tabla cu alta pe care scrie ORAS FANTOMA deoarece orasul asta e pe moarte.

 • 16 aprilie 2013 la 20:18
  Permalink

  Bla bla bla…şi atât. Toţi i-aţi votat,fiecare în funcţie de interese. Acum trăim ce am ales

 • 15 aprilie 2013 la 16:25
  Permalink

  Numai ca UCMR-ul da afara…muncitori iar taietorii de frunza (verde) la caini (a se citi personalul TESA) e „in floare”

 • 6 aprilie 2013 la 14:00
  Permalink

  In locul industriei din judetul nostru,care nu mai exista,propun sa infiintam distilerii pt. producerea spirtoaselor,gen Jack Daniels,cognac etc. Ar fi multi consumatori…Din cauza acestor betivani am ajuns aici.

 • 5 aprilie 2013 la 16:55
  Permalink

  propun ca judetul Caras Severin sa fie introdus in regiunea Baden Wurtenberg. Da tare ma tem ca vin si baronii locali acolo si vai de ea…Germanie

 • 5 aprilie 2013 la 16:16
  Permalink

  1,3 miliarde de euro ar trebui sa returneze Carasul, miticilor dupa Regionalizare calculand la populatia de 274.000. In locul stelei, pistolul si microfonul

 • 5 aprilie 2013 la 12:20
  Permalink

  1,3 miliarde -rectific

 • 5 aprilie 2013 la 12:17
  Permalink

  In locul stemei dupa 1989, ar fi trebuit puse pistolul si microfonul. Articolul este perfect. Adaug faptul ca dupa Regionalizare, judetul va mai mosteni o datorie de vreo 13 miliarde de euro – cam atata revine judetului de 274.000 de locuitori dupa ce se imparte datoria tarii de 100 de miliarde. De aceea trebuie facut Auditul inainte de Regionalizare. Statul de la Bucuresti nu are nici o intentie sa ne ajute, ba dimpotriva, structurile lucreaza pentru Bucuresti, alea administrativ-informative.

 • 4 aprilie 2013 la 23:45
  Permalink

  Au ruinat fruncea industriei romane,nu trebuie sa fi chirurg pe creier sa înțelegi!

 • 4 aprilie 2013 la 23:44
  Permalink

  CARE FRUNCE VALI PRIETENE ?? MULTUMIM CELOR CARE AU CONDUS ACEST JUDET CU MARE CHIBZUINTA SI NE-A ADUS PE ACESTE CULMI ALE INDUSTRIALIZARII CONTINUE SI BUNASTARII JUDETULUI CARAS SEVERIN …ASA SA LE AJUTE DUMNEZEU.

 • 4 aprilie 2013 la 23:43
  Permalink

  Votati Frunza Vestejita pana in 2044. Doar asa , un experiment, sa vedem ce ramane din judet.

 • 4 aprilie 2013 la 23:41
  Permalink

  dati multumiri celor ce dau ora exacta ! sper ca acum dupa distrugerea sistematica a industriei din zona va veti gandi cu seriozitate la Regiunea Banat !!!!!

Comentariile sunt închise.