UPDATE EXCLUSIV VIDEO FOTO Apa trece, dar durerea și teama rămân, sătenii din Gherteniș în stare de panică, digul pârâului Fizeș – depășit de ape

Inundatii Ghertenis (13)Aproximativ 50 de gospodării și peste 100 de grădini și terenuri agricole, au fost inundate începând cu după amiaza zilei de joi în localitatea Gherteniş, judeţul Caraş-Severin. Toate acestea s-au petrecut după ce apele umflate ale pârâului Fizeș au trecut peste digul de pământ de pe malul stâng al pârâului. Fizeșul este un afluent al râului Bârzava și strânge toată apa de pe dealurile și Munții Dognecei după care le aruncă peste Gherteniș.
Ca o ironie a sorții, am putea amintii că în anul 2006, tot într-o zi de joi, peste aceeași localitate- Gherteniș, se abătea catastrofa, Atunci, aproximativ 100 de case au fost inundate joi dimineaţa iar DN 58 B Reșița – Timișoara, a devenit impracticabil. Și toate acestea în urma ploilor torențiale care au umflat apele iar digul de pe malul stâng al pârâului Fizeş, s-a rupt pe o porţiune de 30 de metri.
Ieri, necazul s-a abătut peste oamenii din Gherteniș în jurul orei 13, când apele au început să tot crească și să inunde satul dinspre ,,Ulița de jos” paralelă cu digul râului Bârzava.
Apa a tot crescut, a inundat terenurile agricole, apoi a intrat în grădini, de acolo în curți și bucătăriile de vară, în anexele gospodărești iar în sufletul oamenilor a intrat frica. La un moment dat, în zonă s-a răspândit zvonul că digul de pe Fizeș s-a rupt cu toate că de fapt apa doar a trecut peste digul pârâului.

Acesta a fost și momentul în care printre localnici a intrat panica și groaza. Având încă în memorie momentele din 2005 şi 2006 când satul a fost inundat de două ori, oamenii și-au scos bătrânii din case și i-au dus la rudele din altă parte a satului. Apoi, au trecut la adăpostirea animalelor și a păsărilor de curte după care au început să-și ridice la înălțime lucrurile și hainele de prin case.
Culmea este că în acest tot acest timp, primarul comunei, Aurel Luca, habar nu avea că satul este inundat și că apa a intrat deja în gospodăriile locuitorilor. Din punctul său de vedere, în satul Gherteniș nu era nici o problemă. Probabil dânsul nu mai fu8sese pe acolo de dimineață.
Concomitent, la vreo 3 km în amonte de sat, spre Berzovia, câteva zeci de angajați ai Apelor Române Caraș Severin sprijiniți de un detașament de jandarmi, au umplut și cărat mii de saci cu nisip pentru a supraînălța digul, dar din păcate, apele Fizeșului au tot crescut iar în jurul orei 22, apa a trecut peste dig și se scurge pe toată lungimea lui.
În această situație, pericolul a fost foarte mare fiindcă în cazul în care digul ceda și apa se revărsă, punea în pericol și digul râului Bârzava care din cauza debitului imens pe care îl are acum, a creat deja mari probleme la Gătaia în județul Timiș.
În acest caz, puteam vorbi de o adevărată catastrofă care punea în pericol satele din aval, începând cu Ghertenișul, comuna Mureni cu satele aparținătoare și continuând cu Gătaia și satele din județul Timiș.
Averizarea de cod portocaliu de inundații, va fi ridicată astăzi la ora 21.

Comentarii

comentarii

2 comentarii la „UPDATE EXCLUSIV VIDEO FOTO Apa trece, dar durerea și teama rămân, sătenii din Gherteniș în stare de panică, digul pârâului Fizeș – depășit de ape

 • 1 august 2014 la 9:34
  Permalink

  „Toate acestea s-au……….

  multumim de atentionare
  editor

  • 1 august 2014 la 10:24
   Permalink

   multumim de atentionare
   editor

Comentariile sunt închise.