Actualitate

UPDATE Sâmbătă Cutremur în Banat, lumea așteaptă informații

UPDATE Sâmbătă 1 noiembrie:

Conform informațiilor oficiale, cutremurul a avut loc la ora 23 și 4 secunde GMT, adică, la ora 01:04 ora României, o magnitutine de 4,6 grade și a durat aproape 4 secunde. Epicentrul a fost la o adâncime de 2 km la o distanță de 1 km nord de comuna Teregova spre Armeniș. Cutremurul a fost resimțit și de animalele de casă sau de companie care au avut un comportament anormal, intrând în stare de agitație. Acest lucru a fost semnalat de aproape toți deținătorii de animale din zonele în care seismul s-a simțit.

Replica cutremurului, a venit la 40 de minute după primul. Al doilea cutremur, cu epicentrul tot în Caraş-Severin, a avut magnitudinea de 2,5 grade pe Richter şi s-a produs la 01.41.

Cutremurul moderat de magnitudine 4,8 produs in noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie a fost cel mai puternic eveniment inregistrat in Banat in ultimii 10 ani. Ultimul seism de magnitudine egala sau mai mare de 4,0 in regiunea seismogena Banat a avut loc la 22 octombrie 2004, magnitudinea acestuia fiind de 4,0 grade pe scara Richter.
Cutremurul de azi a fost resimtit din mai multe localitati din sud-vestul tarii, in judetele Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Gorj si Mehedinti. Astfel, seismul a fost resimtit intens la TEREGOVA, CARANSEBES, RESITA, ORAVITA, BOZOVICI. De asemenea, cutremurul a fost resimtit la DEVA, TARGU JIU si OTELU ROSU. In judetul Caras-Severin, intensitatea miscarii seismice a variat de la IV grade la VI grade pe scara Mercalli, cutremurul fiind resimtit cel mai puternic la TEREGOVA. Cutremurul a fost resimtit si in judetul Timis, inclusiv la TIMISOARA. De asemenea, miscarea seismica a fost resimtita in judetul Hunedoara, inclusiv la DEVA.
Cutremurul este legat de structura geotectonica a grabenului Cernei, caracterizata printr-o seismicitate relativ ridicata. La 18 iulie 1991, un cutremur de magnitudine 5,6 si intensitate epicentrala VIII s-a produs in zona BAILE HERCULANE-TOPLET, fiind cel mai puternic seism inregistrat in Culoarul Cernei in ultimii cel putin 200 de ani.

Iată datele oficiale oferite de site-ul Earthquake

You felt this earthquake. Tell us!

Magnitude mb 4.6
Region ROMANIA
Date time 2014-10-31 23:00:03.9 UTC
Location 45.16 N ; 22.28 E
Depth 2 km
Distances 149 km E of Belgrade, Serbia / pop: 1,273,651 / local time: 00:00:03.9 2014-11-01
34 km SE of Reşiţa, Romania / pop: 81,228 / local time: 01:00:03.9 2014-11-01
1 km N of Teregova, Romania / pop: 4,207 / local time: 01:00:03.9 2014-11-01

Astă noapte în jurul orei 1, în Banat s-a simțit un cutremur destul de violent încât să trezească oamenii din somn. Pe surse am aflat că magnitudinea acestuia a fost în jurul valorii de 4,8 iar epicentrul este în Banat, se pare că în Caraș Severin. Banatul are două ,,focare” de cutremur: unul la Banloc în Timiș iar celălalt în zona Herculane. Acum, se pare că a apărut un al treilea la….Teregova. INFP spune că acesta a avut loc la o adâncime de 4 km, deci, un cutremur de suprafață. De obicei, acestea se manifestă violent, dar din fericire, magnitudinea cutremurului din această noapte a fost destul de mică: 4,8 pe scara Richter.
Am primit semnale de la Rusca Teregova, Ramna, Timișoara și chiar Deva. ,,S-a auzit un fel de vuiet și casa a început să se miște. Am crezut că a dat o mașină în casă. Oamenii au început să se strige pe la porți și atunci am realizat că este cutremur” spune Maria U din Rusca Teregova. ,,S-a simțit puternic, s-a mișcat casa și am auzit zdrăngănind oalele pe la bucătărie. Am crezut că a trecut ceva transport de lemn pe drum” ne-a comunicat Ionuț din Ramna. ,,La noi, la Teregova, s-a simțit așa de tare încât oamenii au ieșit în stradă. Sunt case tari la noi, mari și din piatră, dar s-au mișcfat ca niste jucării din plastic” spune Maria R.
La Reșița, la etajul nouă unde locuim noi, cutremurul s-a simțit cu violență, ne-am mișcat cu tot cu pat, iar vitrinele au zdrăngănit puternic. Am încercat să contactăm ISU Semenic, am aflat că nu sunt probleme deosebite în Caraș Severin.
,,Am auzit un zgomot puternic, apoi un fel de vuiet. Stau la parter, în Moroasa și s-a simtit destul de puternic. Am vorbit pe FB cu prieteni din Serbia. S-a simțit și acolo.” spune Marius M din Resita. ,,La noi la Gherteniș a fost foarte slab. Mi-am dat seama că este ceva fiindcă s-a mișcat lustra din tavan” spune și Emil D. din Gherteniș. ,,S-a simtit destul de puternic la Borlovenii Noi. Zgomot sinistru și pereți de pe care au căzut bucățele de tencuială sau de var” ne-a comunicat Simion R. Cutremurul s-a simtit și la Deva. ,,S-a mișcat casa, am auzit vesela zdrăngănind, dar din fericire, nu s-a întâmplat nimic” spune Maria F.
staticmap
Din fericire, Banatul a fost ferit până acum de cutremure puternice. În afara celui de la Banloc, un cutremur cu urmări grave pentru blocuri a fost semnalat înainte de 1989 la Moldova Nouă. Mai multe blocuri cu 3 etaje au avut nevoie de lucrari de consolidare.
Iată ce scrie si SNAS – http://www.snas.ro/ despre cutremurul de la Teregova, mai exact, dintre Teregova și Armeniș: ,,Un cutremur mic, cu magnitudinea de moment Mw 4.6, a avut loc in ROMANIA pe data de 01 Noiembrie 2014, la ora locala 01:00:03 . Cutremurul, de natura tectonica, a fost unul de tip crustal (superficial), focarul acestuia fiind localizat la o adancime de 2 km”.

Comentarii

comentarii

One thought on “UPDATE Sâmbătă Cutremur în Banat, lumea așteaptă informații

  • La ora 1,in Bocsa,Caras-Severin s-a simtit cutremurul,s-a zgandarat blocul,latrau cainii…

Comentariile sunt închise.