Urzici cu spanac, drese cu leurda şi ochiuri de ouă VIDEO

Urzici cu spanac drese cu leurda şi ochiuri de ouă. Urzicile sunt un deliciu. Parcă sunt un dar de la Dumnezeu pentru oameni, că au reușit să treacă iarna cu bine și cu credință.

O sursă excelentă de proteine, fier sau minerale, urzicile sunt recomandate a se consuma primăvara, atunci când organismul vine după o iarnă în care a fost privat de substanţe nutritive importante pentru sănătate. Dar, se pot consuma și în timpul anului, păstrate congelate.

Din punct de vedere medical, organismul are nevoie de verdețuri, iar urzicile sunt un adevărat medicament al naturii. Sunt bogate în vitamine (A, C, D, E, K), minerale (fier, potasiu, calciu, zinc, magneziu), în antioxidanți, aminoacizi și flavonoide. Toate aceste „bogății” conferă urzicilor proprietăți diuretice, tonice, antiinflamatoare, antiseptice, antireumatice. Apă în care au fiert urzicile se bea cu miere și lămâie, fiind un ceai plin de nutrienți. Această infuzie se poate folosi și extern, ca remediu anti-mătreață, ori pentru tratarea inflamațiilor bucale și gingivale.

Urzici cu spanac drese cu leurda şi ochiuri de ouă. Dar, azi noi băgăm urzicile la cratiță fiindcă vom găti piure de urzici, dar nu chiar așa de simplu. Fiindcă în acest piure, eu pun şi spanac iar în loc de usturoi, folosesc leurda. Pentru gusturile mele, urzicile gătite singure, sunt prea aspre. În schimb, spanacul gătit singur, mi se pare prea ,,gras” – prea finj și prea păstos. Și atunci, ca să-mi iasă mâncarea pe gustul meu, amestec 3 părți urzici fierte cu o parte spanac. Apa de la urzicile fierte, o folosesc pentru diluarea mâncării. Nu folosesc laptele. În schimb, îi dau gust mâncării cu smântână groasă de la Mona Lisa.

Pentru rețeta de astăzi, am nevoie de

750 g urzici fierte doar în puțină apă cu sare

250 g spanac fiert

3 legături de leurda sau 200 g

Câțiva căței de usturoi

Ouă – câte două sau trei de persoană

Ulei pentru prăjit ouăle, un praf de sare

zeamă de la urzici – în jur de 1 litru, o lingură bună de făină, ulei și 200 g smântâna de calitate

Nu mai povestesc aici că am spălat și curăţat bine urzicile şi spanacul. Am fiert urzicile cam într-un litru de apă cu o linguriţă de sare. Spanacul, l-am fiert separat. Am strecurat urzicile și am păstrat zeama. La fel am făcut şi cu spanacul. Am tocat – relativ mărunt – urzicile și spanacul. Leurda, se taie mărunt de tot. O împart în două: o treime o opresc, restul o pun să se prăjească două- trei minute în ulei. Pun capacul cât mai etanș și las la foc foarte mic.

Urzici cu spanac drese cu leurda şi ochiuri de ouă. În altă cratiță, tai mărunt usturoiul și îl pun la dinstuit cu un pic de ulei. Las 30 de secunde, apoi pun peste usturoi, leurda oprită. La un pic la foc mic, pun o lingură bună de făină, mai las un minut, sau două. Amestec bine, diluez cu zeama în care am fiert urzicile, până la consistența dorită. Atenție, când se răcește, mâncarea noastră se va îngroșa mai tare. Potrivesc de gust cu o lingură de vegeta

Amestec bine, pun o lingură de vegeta de casă, un praf de piper, las un pic să se pătrundă gusturile, apoi pun zeamă de urzici să ,,spăl” cratița. Este momentul să pun smântâna, amestec bine de tot, mai las la foc mic vreo 3- 4 minute. Opresc focul și prăjesc ouăle ochiuri.

Așa îmi place mie, dar fiecare poate găti urzicile şi spanacul, după cum dorește. Merge bine cu pâine proaspătă de casă. Alții, le preferă cu mămăligă.

Urzici cu spanac drese cu leurda şi ochiuri de ouă. Ori care v-ar fi preferința, eu vă spun spor la treabă și poftă bună.  

 

Comentarii

comentarii