Valea Mocerișului cu cascada ascunsă si fabrica de curent a lui Iosif Caragea VIDEO

Satul Moceriș, aparținător comunei Lăpușnicu-Mare, are un loc de o frumusețe rară. La aproximativ 4,3 km , plecând din centrul localității și urmând drumul de pe lângă cursul de apă al pârâului Moceriș, pe valea satului, cum spun localnicii, se ajunge la locul în care formele de relief, de sub stâncile muntelui ascund o frumusețe cum rar îți este dat să vezi – o minunată cascadă de vreo 20 de metri înălțime.

Locul în care este așezată cascadă, parcă este ascuns de dealul care o adăpostește. Este ceva ce cu greu poți uita și cu toate acestea, cascada de la Moceriș este foarte puțin cunoscută.

Unul dintre localnicii din satul Moceriș, Iosif Caragea, are câteva hectare de teren și de pădure în apropierea cascadei. Pe valea Mocerișului, omul și-a construit o casă cu mai multe camera și și-a amenajat o gospodărie în toată regula unde crește animale, cultivă terenul și își duce viața de zi cu zi. Împreună cu el locuiesc soția sa și unul dintre copii.

Iosif își cultivă și produce în gospodăria sa aproape tot ce are nevoie. Practic, de la magazine mai cumpără zahăr, sare și alte lucruri mărunte. În rest, grâul pentru făină, porumbul pentru animale și mălai, precum și tot ce înseamnă alimente – fie vegetale sau de origine animală, își produce în propria gospodărie.

Făina de grâu sau uruiala pentru animale și le face singur la moară cu ciutură și piatră de lângă casă. Apoi, tot pe firul apei, pentru a beneficia de tot confortul, Iosif Caragea și-a construit propria microhidrocentrală cu care asigură curentul electric la toată casa. Pe gratis. Familia are televizor, aparat de radio, uscător de păr, becuri în toate camerele și în anexe la animale. Tot confortul găsit și la oraș. Și totul pe gratis. Asta în condiția în care pentru consumul din casa din sat în care intră doar ca să aerisească și mici activități, omul plătește undeva la 200 de lei pe lună. La fel ca și ceilalți săteni.

Dar cascada nu este singurul loc de atracție în Valea Mocerișului: în afara peisajului sălbatic și virgin, aici se mai pot întâlni mori pe apă încă funcționale.

Comentarii

comentarii