Varză dulce cu ciolan fiert la cratiță – mâncare făcută pe repede înainte VIDEO

Rețeta de astăzi este una foarte simplă și vine imediat după sărbătoarea paștelui. Se știe că la mari sărbători, cu toții ne dorim de toate și mese îmbelșugate. În Banatul Montan există tradiția ca în dimineața de Paște, să se mănânce ,,șoancă afumată” – jambon pentru cei din sud – fiert. Se mănâncă rece, cu ouă, caș, ceapă verde, ridichi și castravete. În lipsa șuncii, se apelează la jambonul afumat prefiert sau crud care se fierbe. Ciolanul – ca să aibă și carne pe el, trebuie să fie mai mare. Și așa cum se întâmplă întotdeauna, din el se mănâncă maxim de două ori și cea mai mare bucată rămâne în frigider. Și atunci, vă prezint un fel de mâncare deosebit de gustos și sănătos: ciolan afumat cu varză dulce, la cratiță.

Pentru acest fel de mâncare, avem nevoie de un ciolan sau ce a mai rămas din el prin frigider, varză dulce, ceapă verde sau ceapă uscată, un ardei sau pastă de ardei, ulei, vegeta de casă – folosesc eu – și pastă de roșii – opțional.

Am tăiat varza fideluță și am presărat-o cu puțină sare. Ceapa am tăiat-o solzișori sau rondele. Am pus ceapa la călit și în loc de sare, am folosit vegeta făcută de mine. Rețeta o găsiți aici: https://youtu.be/22Ga7qAro18 . Apoi, am pus varza. Am călit-o și pe ea până a scăzut pe jumătate. Am pus ciolanul tăiat în bucăți mari. Apoi am adăugat pasta de ardei. Am amestecat bine și am pus capacul. Dacă trebuie puteți pune o cană de apă. Am lăsat până s-a înmuiat bine carnea, dacă mai trebuie, puneți sare – apoi am pus piper și foi de dafin.

Am mai lăsat la foc mic cu capac încă 5 minute și …..gata mâncarea mea. Se servește cu pâine, ardei iute, smântână – opțional, și musai un pahar de răchie la început și unul de vin sau bere, la sfârșit. Spor la treabă și poftă bună!

Comentarii

comentarii