VIDEO 22 de ani aniversați de Centrul ”Primăvara” din Reșița, 22 de ani de când îngerii ajută îngeri

În această lună, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Primăvara” din Reșița, s-a aflat la ceas aniversar; pe 22 ianuarie instituția a sărbătorit 22 de ani de existență. Pentru o zi, Centrul ”Primăvara” a fost tărâmul muzicii, dansului, râsetelor și bucuriei copiilor, spre încântarea părinților.

Sunt 22 de ani de educație specială și recuperare la acest Centru, sunt 22 de ani de zâmbete ale copiilor, 22 de ani de speranțe oferite familiilor lor, 22 de ani de muncă – de multe ori cu dinții strânși, dar 22 de ani în care nimeni nu a cedat, sunt 22 de ani de viață, de experiență și de bine făcut semenilor, de ajutor oferit acolo unde alții credeau că nu se mai poate face nimic.
Au trecut 22 de ani iar în acest răstimp, pragul căsuței fermecate din dealul Lendului, a fost trecut de mii de oameni: de multe ori, în clădirea primitoare se intra cu lacrimi în ochi și mai totdeauna, se ieșea și se iese cu speranță.

Centrul Primăvara este locul în care îngeri mai mari sau aripi și spranță îngerilor mai mici, cei cărora viața le-a tăiat aripile și zborul. Îngerii mai mari sunt cadrele medicale, kino-terapeuții, instructorii, învățătorii și cadrele ce se ocupă de micuți și redau speranța acolo unde ea s-a pierdut. Îngerii mici sunt copiii născuți cu dizabilități grave, cu boli socotite de alții incurabile, copii ce nu de puține ori sunt catalogați drept ,,copii cu cerințe speciale” iar alții spun fără să gândească – ,,legume”.

Și când toți își pierd speranța, când părinții au bătut pe la toate ușile cabinetelor sau au luat bisericile la rând și privesc neputincioși la cer întrebându-se ,,de ce?” sau ,,Doamne, ce să mai fac?” atunci apare acea rază de speranță ce rupe și sparge întunericul în mii de cioburi. Apar îngerii de la Centrul Primăvara- acei oameni pe care Dumnezeu i-a înzestrat cu răbdare, înțelegere, milă și multă dorință de a face bine puilor de om atât de necăjiți.
Sunt oameni prin mâna cărora au trecut în acești 22 de ani mii de copii bolnavi și cu mari probleme de sănătate. Copii condamnați altfel la o izolare totală, copii despre care nimeni nu ar fi știut că există.

În 22 ianuarie 1993 au fost deschise porțile Centrul „Primăvara” din inițiativa Ajutorului popular norvegian, asociație care a format specialiștii pentru activitatea cu copii cu cerințe speciale. Evenimentul a adunat la un loc personalități din România și Norvegia, centrul primind atunci denumirea de ”Centrul de Educație Specială și Recuperare pentru copii ”Primăvara””. A fost semnată Convenția cu privire la funcționarea Centrului ca ”proiect pilot”. Erau vizate acordarea serviciilor de educație specială și recuperare a copiilor cu dizabilități neuro-psiho-motorii. Totodată, instituția era și ”centru resursă” pentru transmiterea atitudinilor și cunoștințelor privind metodele de intervenție în echipă către specialiștii români.

Toată istoria centrului se evidențiază în dinamica procesului de adaptare a modelului scandinav de abilitare a copiilor cu dizabilități neuro-psiho-motorii la condițiile din România.
În anul 1995 a început integrarea copiilor recuperați în școlile și grădinițele obișnuite.
În anul 1997 Centrul a fost donat Ministerului Învățământului și de atunci până în prezent, se păstrează activitatea la standarde calitative din ce în ce mai înalte cu fiecare an.
Din 2006, așezământul a devenit Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Primăvara” și și-a diversificat serviciile acordate comunității.

Centrul ”Primăvara” este un centru unic în România prin structura de organizare, prin varietatea serviciilor oferite, prin modul de realizare a interveției asupra copilului cu dizabilități și familia acestuia.

În prezent, în cadrul instituției există 31 de copii din ciclul primar, în clase compacte, iar alți 35 de copii sunt în clase compacte în ciclul gimnazial. Un număr de 215 copii sunt integrați individual în învățământul de masă la școli din județ.
Centrul oferă programe de sprijin pentru alți 71 de copii preșcolari din grădinițe și creșe. În jur de 89 de copii, din întreaga țără și Republica Moldova, sunt în observație, aceștia beneficiind doar periodic de serviciile de recuperare oferite de către Centrul ”Primăvara”.

[youtube id=” JXZ1hv6dFCc”]

Ziua de 22 a început cu multă voie bună pentru dascălii și copii de la Centrul ”Primăvara”, așa cum se procedează aici de fiecare aniversare. Serbarea organizată, s-a desfășurat sub forma unei competiții intitulate „Copiii Primăverii, au talent”, după formatul binecunoscutei emisiuni de televiziune „Românii au talent”. Grupele sau clasele de elevi și preșcolari, au prezentat câte un scurt moment pentru a-și dovedi talentul, performanțele sau aptitudinile speciale pe care le au, totul în fața publicului auditor format din colegi, părinți, invitați dar și a unui juriu constituit din reprezentanți ai corpului profesoral și specialiști ai Centrului Primăvara Reșița, foști elevi ai Centrului, reprezentanți ai părinților. Astfel că în fața ”Andrei” a lui ”Smily” și ”Busu”, copii au arătat cât de talentați pot să fie.

Pentru efortul depus, toți competitorii dar și spectatorii au fost răsplătiți cu un concert susținut de către trupa Phaser. În încheierea, cei prezenți s-au bucurat de sosirea tortului aniversar mult așteptat de către copii, pe care l-au savurat în urale de „LA MULȚI ANI”!

InfoCs are acordul părinților ca minorii să poată apărea în materialele foto și video.

Comentarii

comentarii