VIDEO A fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere incendiile de pădure izbucnite în ultima perioadă, dar şi perioada de caniculă anunţată de ANM.
Codul galben de caniculă anunţat de Agenţia Naţională de Meteorologie pentru Caraş-Severin şi incendiile izbucnite pe raza judeţului Caraş-Severin l-au făcut pe Silviu Hurduzeu, vicepreşedinte al Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să convoace o şedinţă de urgenţă a acestui for pentru a stabili unele măsuri de intervenţie.

”În calitatea mea de vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin şi având în vedere că prefectul judeţului este în concediu, am convocat o şedinţă extraordinară, tema discuţiei fiind incendiile de pădure existente în acest moment pe teritoriul judeţului Caraş-Severin, pe suprafeţele de pădure administrate de către Romsilva, dar şi atenţionările meteorologice de Cod galben de caniculă pentru perioada următoare. Cu această ocazie, le-am cerut factorilor responsabili, în primul rând cei de la Romsilva, să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment. Incendiul de pe Muntele Semenic, chiar dacă aparent este stins, oricând există riscul de a reizbucni, deoarece, în prezent, focul arde mocnit, iar din cauza căldurii şi a vântului poate să se aprindă din nou un focar. Practic, există pericolul aprinderii unor incendii noi sau reaprinderii a celor care sunt sub control în acest moment”, a declarat Silviu Hurduzeu.

Şeful Biroului de pază şi protecţie din Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin, Laszlo Kokovics, a precizat că, de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate 28 de incendii de pădure din fondul forestier administrat, care au afectat o suprafaţă totală de 170 de hectare şi pagube totale de 216 mii lei, ce au constat în special în distrugerea a 133 mii puieţi din plantaţii. Potrivit lui Laszlo Kokovici, în ceea ce priveşte incendiile izbucnite pe raza Ocolului Silvic Văliug, acestea sunt stinse la momentul actual.”S-a intervenit la primul incendiu, care s-a tot extins de-a lungul acestor zile pe fondul temperaturilor foarte ridicate şi, cel mai important, din cauza vântului puternic, la rafală, focul s-a reaprins întrucât au ars şi subteran (muşchi, litieră şi rădăcinile). Şi cel de-al doilea incendiu a fost stins, dar a afectat o suprafaţă de 0,1 Ha, tot de plantaţii. În prezent, sunt organizate echipe de patrulare care supraveghează zonele, în special cele turistice şi plantaţiile în care au izbuicnit aceste incendii”, a declarat Şeful Biroului de pază şi protecţie din Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin.

În aceeaşi şedinţă, inspectorul şef al IPJ Caraş-Severin, Viorel Avram, a făcut o informare cu privire la verificările care se fac în acest moment la incendiile izbucnite, pentru a se stabili dacă acestea au pornit din neglijenţă sau au fost puse cu intenţie.

Comentarii

comentarii