VIDEO A murit sculptorul ce a dat viață inoxului- bocșanul Constantin Lucaci

lucaci muzeul-constantin-lucaci_50c638baeccc9Sculptorul Constantin Lucaci, un maestru al artei monumentale româneşti, a murit, aseară, la vârsta de 91 de ani. Constantin Lucaci, născut la data de 7 iulie 1923, a fost laureat al Premiului Herder, acordat în 1984 de Universitatea din Viena pentru întreaga sa operă, transmite România Tv.

Este celebru, în special pentru fântânile sale cinetice, sculpturi monumentale în piatră şi oţel, dintre care una poate fi admirată în centrul municipiului Reşiţa. Însă prima fântână este cea din Parcul Gării de la Constanţa, realizată în 1971.

Înmormântarea maestrului va avea loc joi, 24 iulie, la Bucureşti, iar cu o zi înainte trupul neînsufleţit va fi depus la atelierul său din strada Pangrati. În afara României, lucrările maestrului mai pot fi văzute la Veneţia, alături de opere ale lui Picasso, Mark Tobey sau Marc Chagall. Alte lucrări ale artistului se găsesc în colecţii particulare sau publice din oraşele Antwerp, Copenhaga, Ferrara sau Milano.
CONSTATIN LUCACI, sculptorul roman care este recunoscut drept parintele FANTANILOR CINETICE, a MURIT la varsta de 91 de ani. Una dintre creatiile sculptorului CONSTANTIN LUCACI, Dialogul undelor, este din 1972 emblema Televiziunii Romane.

CONSTANTIN LUCACI s-a impus prin sculpturile in otel inoxidabil carora le-a dat de multe ori dimensiuni monumentale. Una dintre creatiile sale, Dialogul undelor, este din 1972 emblema Televiziunii Romane. Lucrarea, inalta de aproape 12 metri si asezata in curtea TVR, poate fi admirata de oricine trece pe Calea Dorobanti.
Maestrul CONSTANTIN LUCACI s-a nascut pe 7 iulie 1923. In 1984 a fost laureat al Premiului Herder pentru intreaga opera.
Din 2012 exista un muzeu dedicat operei CONSTANTIN LUCACI la Bocsa, locul in care s-a nascut.


foto net

Comentarii

comentarii