VIDEO Alți bani- altă distracție- alte cheltuieli cu noul-vechi centru civic de unică folosință al Reșiței

Centrul civic praf (22)Pentru ca accesul cetăţenilor în Centrul Civic al oraşului să se desfăşoare în
condiţii corespunzătoare, Primăria Municipiului Reşiţa prin Serviciul Public ” Direcţia
de Întreţinere şi Reparare a Patrimoniului Consiliului Local” a început din această
dimineaţă să realizeze lucrări de refacere a zonei centrale, mai exact lucrări ce vizează
înlocuirea dalelor sparte şi fixarea celor care se mişcă.

Aceste lucrări se impun tot mai frecvent datorită faptului că lucrările de
modernizare realizate în Centru Civic au fost tratate superficial, folosindu-se materiale
care nu corespund din punct de vedere tehnic ( nu permit accesul autovehiculelor grele
în caz de necesitate), precum şi proasta execuţie. Menţionăm că municipalitatea are în
vedere întocmirea unor studii de fezabilitate şi identificarea surselor de finanţare pentru
modernizarea acestuia.
Legat de această problemă, iată ce scria InfoCS în urmă cu doi ani. Unde mai pui că am fost amenințați direct de fostul primar că vom fi dați în judecată dacă îi mai apare numele pe undeva.

Centru civic de un milion de euro şi de unică folosinţă la Reşiţa- marca Filipescu

La Reşiţa, circulă o vorbă precum că centrul Civic al oraşului care a fost reparat cu peste 35 de miliarde de lei vechi, este un ,,centru civic de unică folosinţă”.

Să luam lucrurile sistematic. La nici o jumătate de an de când a fost dat în folosinţă, centrul civic al Reşiţei, avea deja nevoie de reparaţii. Centrul Civic al Reşiţei a fost inaugurat oficial la 1 decembrie 2007- aceasta după ce au tot existat amânări de vreo doi ani. Oamenii spun că de fapt, platoul din faţa clădirilor Administraţiei Publice Locale din Reşiţa şi Caraş Severin, arată mai rău ca şi înainte de începerea lucrărilor. Cu toate acestea, lucrările au costat peste 33 de miliarde de lei vechi iar efectul este aproape nul. Centrul nu arată cu nimic mai bine ca şi înainte. Dimpotrivă, din cauza întinderii foarte mari şi dacă fântâna cinetică nu funcţionează, se transformă într-un mic deşert. Bătrânii spun că este o adevărată piatră de încercare să traversezi această întindere de piatră pe timp de caniculă. Fără a exagera, reşiţenii sunt şi ei nemulţumiţi de felul în care arată centrul oraşului şi toţi spun că nu s-a schimbat mai nimic.
Cu toate acestea, Primăria Reşiţa aflată la acea dată sub conducerea lui Liviu Spătaru, prin Serviciul de investiţii- cel ce a comandat lucrarea, se arata destul de mulţumită de aspectul lucrării. Nu contează că dalele sunt sparte, că apa bălteşte, că deja o parte din cuburile de granit au dispărut din pavajul de proastă calitate. Edilii se mulţumeau cu faptul că executantul lucrărilor, va face cândva lucrările de reparaţii. Nu de aceeaşi părerea este actuala conducere a Primăriei Reşiţa, conducere care se abţine de la comentarii deocamdată.
Mai mult chiar, conform actelor, pe undeva- nimeni nu ştie pe unde exact- există o cantitate de dale de granit aproape egală cu cea folosită la placarea centrului. Cică acelea sunt de rezervă. Cel puţin aşa spunea aceeaşi conducere a primărie de atunci. Cu toate că o dală de granit adusă tocmai din China costă de trei ori mai mult decât una românească şi că ar trebui să reziste 5 ani- aceasta conform actului de garanţie- o mare parte dintre acestea sunt deja sparte şi crăpate. Aceasta în condiţiile în care în centrul civic nu au voie să circule nici copiii pe biciclete sau trotinete. Măsura a fost luată tocmai pentru a preîntâmpina spargerea dalelor.
Inspecţia pentru Construcţii a judeţului Caraş Severin se arată rezervată şi în aceste condiţii nu a făcut recepţia lucrării decât parţial.
Cu toate acestea, oficialii din legislatura trecută ai Primăriei Reşiţa, se arătau mulţumiţi până peste poate de rezultatul din mijlocul oraşului. Şefa Serviciu Investiţii din Primăria Reşiţa- serviciul prin care s-a derulat lucrarea, ing Iuliana Chera, spunea despre lucrare că este o reuşită iar despre costuri- adică vreo un milion de euro, vorbea ca şi când ar fost vorba câteva sute de euro- acolo. Când vine vorba despre faptul că totul zdrăngăne şi troncăne, că dalele din granit sunt sparte iar cuburile ce ar delimita părţi din pavaj sunt ieşite mult în afară şi zburate de la, locul lor, doamna Chera se salvează spunând că lucrarea este în garanţie. Culmea este că nu a trecut nici măcar jumătate de an si piaţa arata de parcă ar fi avut 20 de când a fost dată în folosinţă. Mai mult chiar, dânsa confirma că mii de dale din granit sunt păstrate pentru a le putea înlocui pe cele sparte, dar întrebată pe unde sunt dalele respective, dânsa habar nu avea câte şi pe unde sunt depozitate. Acum, la nici cinci ani, aspectul lucrării este al unei lucrări de 50 de ani cu mii de dale sparte sau lipsă.
Lucrarea a fost recepţionată doar parţial şi cu o serie de obiecţii asupra dalelor şi cuburilor de granit – obiecţii privind tocmai calitatea lucrării. Cu toate că s-a dat un termen pentru remedierea problemelor – remedieri ce trebuiau făcute cunoscute în scris la Inspectoratul pentru Construcţii, nimeni nu a mişcat un pai nici până azi. Nimeni nu a făcut nimic iar centrul Civic se degradează de la o zi la alta.
Totuşi, consilierii locali din legislatura trecută, au făcut ceva: au adoptat o Hotărâre prin care li se interzicea copiilor să circule pe bicicletele, triciclete şi trotinete prin piaţă. Conform minţilor luminate ale onor consilierilor sub ochii cărora s-a petrecut totul şi care au aprobat cheltuirea cu dărnicie a sumelor de la bugetul local, copiii ar fi aceia din cauza cărora se sparg dalele de granit. Reşiţenii au reacţionat imediat şi prin oraş s-a auzit zvonul că la intrarea în Piaţa 1 Decembrie 1918- centrul civic al Reşiţei, stau doi gardieni puşi acolo de primărie. Aceştia au un cântar şi toţi cetăţenii ce doresc să treacă prin piaţă, musai trebuie să se cântărească. Cine trage la cântar mai mult de 75 de kile, este întors din drum şi pus să o ia pe rută ocolitoare fiindcă altfel se sparg dalele de granit.
Cei mai indignaţi de felul în care arată piaţa, sunt cetăţenii ce zilnic circulă pe acolo.
Maria Petreani care locuieşte într-unul din blocurile din jurul pieţei, spune că ,, mai bine arăta piaţa înainte. Nu se vede nici o modificare. Ba se vede, acum este plină de dâmburi şi troncăneşte de parcă ai călca pe clapele unui pian stricat. Pe ce au dat ăştia de la Primărie atâta amar de bani ? că nu se vede nimic!” Ion Silaşi, spune că ,,după ce că au lucrat mai bine de doi ani la piaţa asta, să mor eu dacă nu arată mai rău ca înainte. Oare unde au dispărut miile de dale de ciment cu care a fost placată piaţa înainte? Ce au făcut ăştia, că nu se vede mai nimic? Aaaaaa, uite că se vede, au pus pietrele astea ca vai de lume ca să ne spargem capetele în ele. Vai şi amar! Hoţia şi prostia nu or să dispară curând din România!” mai spune bătrânul cu glas amar.
Vasile Suru, om de aproximativ 60 de ani şi cu pregătire în domeniul construcţiilor, spune că ,,Şi totuşi cu plăcile aşezate invers în centrul civic cum rămâne? Să fie doar de teama de a nu se vedea sigla “Made în China”, oare crezi că nu îşi vor da oamenii seama că plăcile pe care calcă reşiţenii sunt importate din Orient? Dar în facturi cum apare? Occident? Ştiu reşiţenii că plăcile de granit au fost montate cu partea finisată ca sticla în jos, pe sol? Ca să nu fie lunecoase, au fost montate invers, cu dosul în sus. Oare cine le-a comandat aşa? De ce oare? Cine a încasat comisionul gras? Eu am auzit că tranzacţia s-a făcut prin firma soacrei unuia din foştii viceprimari. De ce nu verifică Curtea de Conturi cum s-au cheltuit banii? Am înţeles că noul primar va cere un audit pe tema Centrului Civic. Sunt curios dacă se ţine de cuvânt fiindcă eu l-am votat”.
De fapt, ce s-a făcut în Centrul Civic? S-a lucrat mai bine de doi ani la înlocuirea dalelor de ciment cu cele de granit pe o suprafaţă de 10.000 mp, s-au mai schimbat nişte scânduri rupte de pe la cele vreo 20 de bănci, s-a umblat pe ici pe acolo pe la borduri, s-au montat câţiva hidranţi care au apă abia acum, s-au schimbat câţiva stâlpi de iluminat, şi s-a mai montat o cişmea- cu toate că în proiect erau trecute două. Apropo de planuri, mai trebuie adăugat aici faptul că nevasta fostului primar era în acea vreme cenzor la firma care a făcut proiectarea centrului, iar patronul firmei care a executat lucrarea, l-a angajat la una dintre firmele sale pe directorul băncii de la care primăria a luat creditul pentru plata acestui contract. Era să uităm de lucrările din subsol: este adevărat, după un an au reuşit să devieze sau să îngroape mai adânc câteva conducte de canalizare ce traversau zona respectivă.
Pentru executarea lucrărilor, s-a organizat ca la carte, o licitaţie publică. La licitaţie s-au prezentat patru concurenţi: Design Proiect Construct SRL Reşiţa în asociere cu Amarad SA Arad, Hidroconstrucţia SA Bucureşti, Acomin SA, din Cluj şi Consproiect SRL, din Reşiţa, care a şi câştigat. Iniţial, valoarea contractului a fost de 2.137.555 lei noi, dar, în mai puţin de o jumătate de an, a apărut deja primul act adiţional care creşte valoarea lucrărilor la 3.205.206 de lei, dar modifică şi termenul de execuţie – noul termen de predare fiind 15 iunie 2007. Puşi unul peste altul, la cursul oficial de atunci, suma pentru refacerea Centrului Civic ajunge deja la aproape un milion de euro. Deci, costurile au fost mărite cu o treime.
Că s-au dat bani cu nemiluita pe lucrări ce nu se justifică, o vede ori şi ce ageamiu. Dar dacă tot s-au băgat atâţia bani în celebrul Centru Civic, măcar să se fi făcut o lucrare de Doamne ajută. Dar la felul în care arată centrul Civic, este mai mult ca sigură că în maxim doi ani, reşiţenii vor trebui să scoată din buzunare alţi bani.
Despre executant, costurile şi lucrările de la fântâna cinetică şi Monumentul –cavou din Govândar, discutăm în curând.
Repetăm, pentru acest material am fost amenințați că vom fi dați în judecată. Oare de ce și cine ce are de ascuns?

Comentarii

comentarii

7 thoughts on “VIDEO Alți bani- altă distracție- alte cheltuieli cu noul-vechi centru civic de unică folosință al Reșiței

  1. Editorule s-a inventat inventarul tocmai ca sa raspunda cei vinovati. Insa nimeni nu doreste ordinea. Unii nici nu stiu ce inseamna ordine. Dar de desenat, deseneaza pe perete, pe asfalt …copii..ce sa facem ?

  2. N-ai inteles nimic, esti varza. Tocmai asta este, primarul Stepanescu trebuie sa repare si sa scoata bani din nimic păt repararea centrului distrus si facut in bataie de joc de vechea administratie. Tocmai asta este, unii au luat banii- adica fostii, iar acestia de acum, trebuie sa scoata alti bani pe saracia asta pentru repararea centrului civic. Ai inteles, sau trebuie sa iti desenez?

  3. In Primarie sunt salarii de 700 de lei. Tu vorbesti fara sa gandesti Editorule. Banii tai ? Ba, voi nu reusiti sa strangeti bani pentru femeia de serviciu pe scara blocului si vorbesti despre un oras de 70.000 de locuitori ? Este plina tara ca cei ca tine, lasati Primarul sa lucreze, este si el un om, tie ti-ar place sa lucrezi 24 de ore pentru 3.500 de lei pe luna? Mai bine du-te si serbeaza Lasatul Secului. Meriti !

  4. Culmea este ca noi chiar suntem zdraveni la cap. Cat despre prafuri; ai mare dreptate- praful si pulberea s-a ales din cei peste 5.000.000 9cinci milioane) lei – adică peste 1.000.000 (un milion)de euro. Banii resitenilor, ai mei, ai altora si cu siguranta ca nu ai tai. Precis tu esti unul din aia de te infrupti inca din banii jecmaniti de pe resiteni. Ia asculta matale un pic ce spun oamenii, aia de pe strada, aia multii. Nu mincinosi si cumparati ca din astia ca de-al matale.

  5. Ca de obicei, dormi pe tine. Daca erai mai atent si invatai sa citesti( sau poate ca nu ai capacitatea sa intelegi) ai fi vazut ca acolo scrie clar ,,un material realizat acum doi ani”. dar tu, ca de obicei esti ca tuta in piata cand si-a vazut…..mararul.

Comments are closed.