VIDEO Balul izmenelor la Zagujeni – Tradiţie, cultură, joc şi voie bună la Balul Portului Popular din ţara gugulanilor

În zonele rurale din Banatul de Munte au loc în această perioadă premergătoare Lăsatului Postului Mare, baluri ale izmenelor, petreceri săteşti la care ţinuta obligatorie este costumul popular. Zăgujeni este una dintre localităţile din Caraş-Severin în care această tradiţie a fost reluată, după mai mulţi ani de întrerupere.
Cu mic cu mare, iubitorii jocului şi ai portului bănăţean au îmbrăcat straiele moştenite de la bunici şi au petrecut, cu joc şi voie bună, la Balul Izmenelor de la Zăgujeni. Sărbătoarea a fost deschisă cu un spectacol folcloric şi cu ceremonia de decernare a unor titluri de cetăţean de onoare. Apoi, s-a dat start distracţiei şi toți cei prezenţi s-au prins în hore, brâuri şi jocuri de doi, dansuri tradiţionale din Banat.

Video in curs de randare
În timp ce unii se chinuiesc să adopte obiceiuri și sărbători de împrumut, bănățenii se dau de ceasul morții pentru ași păstra tradițiile și obiceiurile și mai ales, pentru a le duce mai departe. Un asemenea obicei ce se pierde în negura timpului, este Balul de zăpostit, sau Balul Izmenelor cum i se mai spune din moși strămoși în Banatul Montan. Denumirea vine de la faptul că în grai popular, costumului tradițional i se spune ,,de român” iar pantalonului i se spune izmană.
În satele din judeţul Caraş-Severin, ca şi în alte localităţi rurale din întreg Banatul Montan, în zile de dinainte Postului Mare, se desfăşoară Balul Izmenelor.

Petrecerii i se mai spune și ,,Balul de zăpostit”, adică, ultima petrecere de dinaintea de intrarea în postul Mare al Paştelui. Muzica populară, costume ţărăneşti, joc şi voie bună la Balul Portului Popular în comună almăjană Prigor.
Copii, tineri şi bătrâni îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale de pe meleagurile lor, se întrec în hore și jocuri, în horă de la Balul Izmenelor, aşa cum mai este numită o astfel de sărbătoare.
În deschidere, va avea loc prezentarea portului popular din zona gugulanilor. Petrecerea va continua până târziu în noapte, cu sutele de participanţi prinşi la brâu sau în horă, cu toţii îmbrăcaţi în portul popular.

Mâncare aduce fiecare de acasă şi se face o masă comună unde mesenii îşi împart unii altora bucatele gătite ca la nuntă.

Comentarii

comentarii