VIDEO Balul izmenelor – Tradiţie, cultură, joc şi voie bună la Balul Portului Popular în comună Prigor

În timp ce unii se chinuiesc să adopte obiceiuri și sărbători de împrumut, bănățenii se dau de ceasul morții pentru ași păstra tradițiile și obiceiurile și mai ales, pentru a le duce mai departe. Un asemenea obicei ce se pierde în negura timpului, este Balul de zăpostit, sau Balul Izmenelor cum i se mai spune din moși strămoși. Denumirea vine de la faptul că în grai popular, costumului tradițional i se spune ,,de român” iar pantalonului i se spune izmană.

În satul Prigor din Valea Alăjului, din judeţul Caraş-Severin, ca şi în alte localităţi rurale din întreg Banatul Montan, în zile de dinainte Postului Mare, se desfăşoară Balul Izmenelor. Petrecerii i se mai spune și ,,Balul de zăpostit”, adică, ultima petrecere de dinaintea de intrarea în postul Mare al Paştelui. Muzica populară, costume ţărăneşti, joc şi voie bună la Balul Portului Popular în comuna almăjană Prigor. Copii, tineri şi bătrâni îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale de pe meleaguri almăjane, au încins o horă la Balul Izmenelor, aşa cum mai este numită o astfel de sărbătoare în zonă.

Pentru că portul popular să rămână o tradiţie sfântă în comună Prigor, să fie păstrat şi promovat de la o generaţie la alta, tinerii din comună almăjană au invitat prigorenii şi alţi dornici de tradiţie, să poarte cu fală frumoasele costume populare şi să fie prezenţi la Căminul Cultural din Prigor.

În deschidere, a avut loc prezentarea portului popular în zonă, activitate de care s-a ocupat profesorul Pavel Panduru. Imediat după frumoasa prezentare, a început spectacolul – programul pregătit de tineri fiind unul foarte atrăgător pentru toate categoriile de vârstă. Au urcat pe scena Căminului Cultural Prigor, îndrăgiţii solişti de muzică populară bănățeană: Cătălin Birău, Nicu Miulescu şi formaţia New Band.

Petrecerea a continuat până târziu în noapte, cu sutele de participanţi prinşi la brâu sau în horă, cum numai almăjenii știu să poarte pasul și cum numai în Valea Almăjului poţi vedea.


A consemnat, Adi Neagu

Comentarii

comentarii