Actualitate

VIDEO Bine ati revenit acasa, dragi banateni! Pe drumurile pline de gropi

Primul președinte al Consiliului Județean a făcut ”lobby” la actualul președinte pentru reabilitarea a 7 km din drumul spre Grădinari. Primul președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Pavel Bălan, a făcut lobby la actualul președinte, Silviu Hurduzeu, chiar în cadrul festivităților aniversării a 25 de ani de la înființare, pentru drumul care îl duce spre ”casă”, Reșița-Grădinari.

Acum 25 de ani, drumul județean Reșița-Grădinari era principalul drum care beneficia de cele mai multe fonduri pentru reparații. În 2017 drumul a devenit un coșmar. De la ”plombarea” din 1992, cum se numea pe atunci, la ”reabilitarea” din 2017, se pare că județul suferă de aceeași problemă, drumurile pline de gropi. Împreună cu Regia Județeană de Drumuri, cum se numea acum 25 de ani direcția (moarta) de astăzi, se făcea un program primit de la Guvern pentru obținerea de combustibil și fonduri pentru drumuri și se alocau sume însemnate de bani pentru drumul Reșița-Grădinari, cel mai important drum județean în acea perioadă. În presa de atunci acest lucru a fost taxat, apărând articole cu titlul ”Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Pavel Bălan, își face drumul până acasă”. De după mandatul lui Bălan însă, drumul și-a pierdut ”întâietatea”.

”Vă fac o mărturisire. De câte ori mă duc la Grădinari îmi amintesc de domnul Sorin Frunzăverde, dar nu la plecarea din Reșița, ci în momentul în care mă apropi de Grădinari și intru în cei 7 km care nu au fost modernizați. Domnilor consilieri județeni, domnule președinte, au trecut totuși 25 de ani, au mai rămas 7 km, mare rugăminte, dacă aveți posibilitatea în acest an să-l finalizați în beneficiul întregii văi a Carașului, să-i aducem și pe ei cu un pas mai aproape de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană”, a spus Pavel Bălan, smulgând zâmbetele și aplauzele celor adunați în sala de ședințe a Consiliului Județean.

Prezent la aniversarea a 25 de ani de la înființarea Consiliului Județean Caraș-Severin, primul președinte al administrației care a luat naștere în 11 aprilie 1992, Gheorghe Pavel Bălan, a ținut să vorbească și despre primii ani ai mandatului său. Cea mai neobișnuită preocupare pentru zilele noastre pe care o avea pe atunci Consiliul Județean, era aceea de a asigura buteliile de aragaz pentru comunitățile locale. La vremea respectivă, ele se obțineau prin solicitarea administrației județene către Guvernul României și apoi Consiliul Județean le distribuia către comunitățile locale. Toate deciziile, chiar și cele mai mărunte, erau luate doar la nivel central.

”Din fericire, toate guvernele care au urmat și consiliile județene, au reușit să obțină o autonomie și o descentralizare mult mai bună. Este meritul primarilor si al președinților de consilii județene care prin formele asociative au reușit cu greu, cred eu, să convingă guvernele că totuși deciziile trebuie luate la nivel local și nu toate la nivel central”, a fost concluzia primului președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin de ddupa 1989, Gheorghe Pavel Bălan.

Intre timp, din alta parte a judetului, primim alte fotografii si alte imagini. Este voba de drumul ce duce la Valeapai. Cuvintele sunt de prisos, asa ca- lasam imaginile trimise de Sebastian sa vorbeasca de la sine.

Comentarii

comentarii