VIDEO Boboteaza 2018, obiceiul sfintirii caselor la Praznicul Botezului Domnului la Resita

Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii. La Bobotează, se sfinţeşte apa Iordanului şi toate apele şi izvoarele pământului. La Bobotează, se sfinţeşte Agheasma Mare prin semnul Crucii şi prin pogorârea darului Sfântului Duh. Ca în fiecare an, potrivit obiceiului creştinesc şi strămoşesc, credincioşii ortodocşi prăznuiesc în ziua de 6 ianuarie praznicul Bobotezei sau Botezul Domnului.

În oraşe și în comunitățile mari, încă din primele zile ale anului, slujitorii Sfintelor Altare merg la casele credincioşilor şi vestesc minunea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos. Acest lucru este anunțat la Resita prin anunțuri lipite pe usa blocurilor.

La sate în Caras Severin, încă se mai păstrează tradiţia ca preotul să fie întâmpinat cu porumb şi fasole puse pe mese alături de cana pentru agheasmă și o sumă de bani pentru preot și o alta pentru crâsnic. Suma este …la latitudinea gazdei. Fiecare dă cât are și cât îl lasă sufletul. Sumele variaza între câțiva lei și 50 sau chiar 100 de lei, în funcție de cât de făloasă este gazda.

Preotul stropeşte cu apă sfinţită toate încăperile, de la pod şi până la pivniţă. Credincioşii spun că apa are puteri miraculoase şi că este o tradiţie ce merge din an în an.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments