VIDEO Boboteaza pe stil vechi pe malul sârbesc al Nerei

Conform calendarului iulian, ortodocşii de rit vechi, din Banat şi din ţară sărbătoresc în 19 ianuarie, Botezul Domnului, unul dintre marile Praznice Împărăteşti ale Mântuitorului.
În numele tradiţiei, creştinii pe stil vechi din satele cu etnici sârbi de pe malul Dunării, înfruntă frigul şi sar după crucea aruncată de preot, în apele îngheţate, imitând Botezul lui Iisus.
Pe malul Nerei, de o parte a apei erau sârbii, iar de cealaltă, românii.

[youtube id=” EHpAGbg8vFM”]

Pe malul sârbesc, slujba religioasă a fost oficiată de preasfinţitul Nikanor, episcopul Vârşeţului iar pe malul românesc, de preasfinţitul Lukian, episcopul sârbilor din România.

După terminarea ceremoniei religioasă şi sfinţirea apelor, câţiva tineri de curajoşi de pe ambele maluri, au intrat in apele reci ale Nerei după crucea aruncată de episcopi. Apoi, fără a mai ţine cont de graniţe, tinerii au trecut în partea cealaltă în ţara vecină, s-au îmbrăţişat cu rudele şi prietenii, şi-au urat sărbători fericite, după care au sărit în apă şi au făcut cale întoarsă acasă.
Ceremonialul a devenit deja o tradiţie şi se sărbătoreşte în această formă de peste 10 ani şi niciodată nu s-au semnalat evenimente nedorite.

Fotografii realizate de prietenul Vlada Visatovici.

Comentarii

comentarii