VIDEO Cascada Bigar cu aglomeratie, claxoane, mii de turisti si taxe pe nimic

Şi weekend-ul trecut a fost unul plin în care mii de turişti din toată România și nu numai, au venit să cadă cascada Bigăr, minunea din calcar, apa şi muşchi de la Paralele 45 din inima Banatului Montan.
La Bigăr, vin oameni din toată țara, fie că vorbim de Constanța, București sau Brașov, cu toții vor să vadă Cascada Bigăr- cădere naturală de apă unică în felul ei. Apa ce izvorăște de sub un cleanț de munte, parcurge vreo 300 de metri, după care, de la o înălțime de vreo 20 de metri, se prelinge peste un clopot imens din calcar acoperit de un strat gros de muchi. Tocmai acest lucru a făcut o prestigioasă revistă de turism să-i acorde locul întâi într-un top al celor mai frumoase cascade prin ineditul ei.
Acest lucru s-a petrecut în urmă cu vreo 4 ani și de atunci, la Bigăr au început să apară turiștii. Meritul nu este nici pe departe al românilor sau al instituțiilor românești sau locale. Aproape că nimeni nu a mișcat un pai pentru asta. Mediatizare făcută în presa națională și internațională a dat semnalul începerii activității turistice în zonă.

Zilnic, mai ales vara, dar și de sărbătorile de iarnă, la Bigăr sosesc mii de turiști din toată țara: Constanța, București, Giurgiu, Argeș, Iași sau cine mai știe de unde. Toată lumea vine cu mașina sau cu autocarul, în organizare proprie fiindcă agențiile de turism se pare că nu vor să uziteze brendul Bigăr. Oamenii vin la Bigăr, parchează fiecare pe unde poate – fiindcă parcarea amenajată la vreo 300 de metri este prea mică, după care, plătesc 5 lei de persoană ca să facă o plimbare de 300 de m până la izvoarele Bigărului, după care se urcă în mașini și încearcă să plece în alte locuri.

Din păcate, numărul mare de maşini parcate pe marginea drumului, crează blocaje în trafic pe DN 57, drum ce trece de la Reşita la Iablaniţa şi face legătura cu Drumul European 70. Aşa că, weekend de weekend, trecerea prin zona cascadei este o piatră de încercare pentru şoferi.

Fiecare weekend transformă o vizită la Cascada Bigăr într-un adevărat coșmar. Fiecare turist se descurcă cum poate – de la parcatul mașinii și până cățăratul pe stânci pentru poze. Așa că nu este de mirare că ambuteiajele sunt frecvente pe DN57, drum ce leagă Bozoviciul de Reşita. Doar echipa nostră a surprins 3 asemenea blocaje în nici 10 minute. De fapt, la Bigăr totul este o parcare generală. Şi după tipicul pur românesc de a merge la mare cu maşina pe plajă, și la Bigăr, toți ar dori dacă se poate- să parcheze lângă cascadă. În buza Minisului. În schimb, turiștii ajunși pietoni, fiecare se descurcă cum poate pe drum sau printre mașini.

La toate acestea, se adaugă slabă implicare a administrației Parcului Național în care se află cascada. În afara câtorva indicatoare – două – turistul nu poate afla nimic de zona în care se află. Materiale informatice sau hărți, se pot obține dar la sediul administrației Parcului. Unde mai pui că angajatul parcului, cel care încasează câte 5 lei de la fiecare turist, are interdicție de la șefi ca să vorbească cu presa și turiștii. Vrei o informație? N-ai decât să faci vreo 50 de km până la Oravița la sediul Direcției. Dar asta – doar de luni și până vineri, în timpul programului.

În plus, nu poți beneficia de un suc sau o cafea sau un produs tradițional cum ar fi un păstrăv prăjit – și așa 3/4 sin apa Bigărului este furată de către păstrăvăria Romsilva aflată la 500 de m de cascadă, un magnet de frigider cu imaginea cascadei, o mămăliga cu brânză sau un suc de şoc şi un ceai rece de mentă. Nimic din toate acestea nu există – administrația Parcului Național ia doar banii și atât. Și este vorba de bani mulți – 5 lei de persoană. Doar noi, în o oră, am numărat la peste 500 de turiști care au cumpărat bilet. Asta înseamnă 2500 de lei pe oră. Deci, nu sunt bani puțini.

Am încercat să aflăm câte ceva despre lucrările de amenajare ce au început la Bigar, dar nu am reuşit să aflăm amănunte decât, pe surse”. Angajatul Parcului pus la poartă ca să rupă bilete turiştilor, ne-a refuzat politicos spunându-ne că șefii le-au interzis să vorbească cu presa sau să ofere amănunte.

La Bigar au început lucrări de amenajare, dar acestea sunt sponsorizate de către un mare concern de băuturi răcoritoare, în nici un caz din banii încasaţi de la turişti. În zona va fi amenajata o alee pietonală până la parcarea aflată la vreo 200 de metri de cascadă, o scară de acces până la baza cascadei, o alee pietonală până la izbucul Bigar şi acces la grotă. Toate lucrările vor fi făcute cu materiale ecologice, tradiţionale.

Și cu toate aceste inconveniente, cascada Bigăr este destinația perfectă atunci când ai la dispoziție câteva ore libere. Locul este frumos, drumul pe Valea Minisului este minunat iar peisajul de vis. Dar, să nu uităm de celelalte destinaţii turistice din zonă: Cascada de la Moceris, cascadele Cârșa, Beusniței, lacurile Ochiul Bei şi Dracului, Cheile Nerei sau orașul Oravița cu mulțimea lui de obiective turistice.

Comentarii

comentarii

4 thoughts on “VIDEO Cascada Bigar cu aglomeratie, claxoane, mii de turisti si taxe pe nimic

  1. Primul local de alimentatie publica se afla la …………vreo 20 de km, la Bozovici. Acu se amenajeaza ceva in pacare, dar sa vedem ce o sa fie. Exact, romanul vrea banalul magnet de frigider, altfel nu l-ar cauta. Puteti sa intelegeti ca oamnii vor o amintire, o ,,ceva” de acolo. Poze isi face oricine, dar o carte postala, un magnet, o harta, un pliant – ceva, o amintire cat de mica este altceva. Si totusi, cascada este superba. Am realizat duminica acolo un reportaj si am facut niste fotografii cu optiunea foto de la…..camera video. Deci – fara nu stiu ce aparat sofisticat, fara super calitate, prelucrari artistice, fara stersaturi sau adaugiri – cateva poze simple – si iata rezultatul; un loc superb ce si-a castigat locul pe drept. Eu m-am legat de faptul ca pe langa ce a dat Dumnezeu, omul nu a mai pus aproape nimic acolo. Se iau bani, dar nu s-a facut nimic. Se fac acum ceva lucrari de amenajare, dar ma tem ca nu este ce trebuia deja au stricat din salbaticia locurilor. Ar fi bune tonete volante, materiale de promovare, harti, vederi si chiar banalii magneti de frigider. mergeti pe Transfagarasan, pe Transalpina, la Oasa – peste tot. Ar putea fi incurajati localnicii sa vina cu placinte traditionale, cu clatite, cu suc de soc, cu …atatea si atatea lucruri facute in casa. Acum, dupa ce au fost incepute lucrarile, la gata, o sa apara compania de bauturi racoritoare si vor monopoliza ei tot. L-au monopolizat ei pe Mos Craciun, asa ca, Bigarul va fi o nimica toata. Doar nu credeti ca fac aia ceva pe gratis acolo?! asa de dragul banatenilor. sa fim seriosi!

  2. Si atunci unde ar disparea toata frumusetea naturii? In fumul de la gratar pentru asa zisul „pastrav traditional”, si din cate stiu exista un restaurant la 300m distanta. Va dati seama nu mai putea romanul fara magnetul ala de frigider, bine ca in alte tari platim peste 5 euro sa vizitam alte atractii turistice si la noi un euro e mult.

  3. Avem si in Ardeal o cascada deosebita, cascada Vălul Miresii. Este totul natural, neîngradit de nimeni si nici nu te taxeaza nimeni ( sper sanu dau idei cuiva!). Tot asa de aglomerat si plin de masini. Si aici sunt ” puturosi” care merg pana la cascada cu masina personala,desi un indicator te anunta sa mergi pe jos. Este amenajat f putin, sunt cateva pensiuni si localnici care vand cafea, porumb fiert, clătite. Dar aerul pana la cascada iti incanta nările!!! Cu miros de ciuperci si muschi si frunze, simti ca ai facut ” terapie” pana la cascada…Si peisajul de munte este unic…

  4. Cataratul pe stanci pentru poze ar trebui interzis. Faci poze din zonele pietonale daca doresti…s-a inventat ‘zoom-ul’ !Cand am vizitat-o si eu, anul trecut, o domnisoara cu aspiratii de ‘dragusanca’ a intrat cu picioarele in zona marcata cu ‘apa potabila’ pt o poza cu popoul la ‘naintare…nesimtire curata ! Nu mai spun nimic de zecile de ‘spidermani’ care nu tineau cont ca sunt totusi intr-o rezervatie naturala. Dezgusator….am plecat cu un gust amar.

Comments are closed.