VIDEO Cel mai mare targ agricol adevarat din Banat a avut loc azi la Racasdia in Caras Severin

Peste 60 de producători şi comercianţi din zona de vest a ţării, dar şi aproape 7.000 de vizitatori, au fost prezenti, astazi, la Târgul Mare de Primăvară de la Răcăşdia, ajuns, anul acesta, la cea de-a 35-a editie. La targ a fost prezent si ministrul Agriculturii, Petre Daea, dar şi Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, care a participat, cu cateva exceptii, la toate editiile targului.

Cei care au trecut pragul targului au avut de unde alege, de la cei peste 60 de expozanţi care au adus toate celde necesare in campania agricolă de primăvară: ierbicide, pesticide, seminţe, îngrăşăminte, răsaduri, pomi fructiferi, flori. Nu au lipsit nici animalele şi păsările şi, de asemenea, au fost prezenţi producători cu produse de casă, miere, ciuperci, vin, ţuică, brânzeturi, mălai, cârnaţi. La final, proprietarii de animale au fost răsplătiţi cu premii pentru celor mai frumoase exemplare, oferite de Asociaţia Crescătorilor de Vaci din Răcăşdia.

Ministrul Petre Daea a trecut pe la toate standurile producatorilor si comerciantilor si a stat de vorba cu acestia pentru a le afla problemele şi doleanţele.

„Am stat de vorbă cu foarte mulţi, cu crescătorii de animale, cu crescătorii de păsări, cu cei care produc în această zonă, pe suprafeţe mici şi am putut constata un ridicat grad de interes, iar din acest punct de vedere sunt şi eu motivat să intru în analiza specifică zonei, în aşa fel, încât să venim în întâmpinarea producătorilor din această parte a ţării. Agricultorii să aibă încredere în ceea ce le-am spus, şi anume, că subvenţiile vor veni la timp şi ne dorim ca în continuare să colaborăm, astfel încât, să fie satisfăcuţi de munca lor şi să găsească soluţii pentru valorificarea produselor. Aici este un loc în care munca îşi găseşte definiţia, un loc în care noi toţi trebuie să ne dăm mâna, pentru ca acest domeniu să evolueze, iar câştigul pentru fermier să fie mai mare. Un lucru îmbucurător este faptul că, pentru prima în România, subvenţiile au început să se acorde încă din data de 23 februarie, iar pe data de 31 martie acestea vor fi oferite tuturor fermierilor, cei care au putut să justifice cu documente dreptul de a avea acces la acest sprijin extrem de important” a spus ministrul Petre Daea.

Printre participanţii la târg s-au numarat, alături de oficialităţi judeţene, şi studenti şi cercetători de la Facultatea de Agronomie, târgul având şi rol de informare pentru agricultori.

Direcţiei Agricole Caraş-Severin, Pavel Nefir, s pus că:”De această dată, aici se află cel mai mare număr de specialişti din domeniul agriculturii cărăşene şi, după cum se poate vedea, stau de vorbă cu agricultorii. Atunci când agricultorul are de unde să se informeze este un pas înainte pentru el şi e o posibilitate de a-şi rezolva multe din problemele pe care le are”.

Organizatorii târgului au fost Primăria şi Consiliul Local Răcăşdia, Asociaţia Crescătorilor de Vaci Răcăşdia şi Direcţia Agricolă Caraş-Severin.

Comentarii

comentarii