VIDEO Cel mai nou și ,,la înălțime” cetățean de onoare al județului Caraș Severin: salvamontistul alpinist Bruno Silviu Adamcsek

Bruno (12)Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde a înmânat astăzi, titlul de cetăţean de onoare al judeţului, alpinistului Bruno Adamcsek. Bruno Adamcsek s-a născut la Bocşa şi este unul dintre cei cinci alpinişti care au participat, anul trecut, la expediţia românească Nanga Parbat.
Bruno Silviu Adamcsek, membru al echipajului care a ajuns în 2013 pe Nanga Parbat, s-a născut la data de 28 mai 1962 în oraşul Bocşa Montană. Titlul de „Cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin” i-a fost acordat lui Bruno Silviu Adamcsek prin votul consilierilor judeţeni exprimat în şedinţa din 19 decembrie 2013, iar astăzi a avut loc ceremonia de înmânare a diplomei.
Succesul expediţiei din Nanga Parbat reprezintă cea mai mare performanţă a alpinismului românesc din toate timpurile.Bruno Silviu Adamcsek, s-a născut la Bocșa, județul Caraș-Severin în 28 mai 1962. Bruno Silviu Adamcsek este unul dintre cei cinci alpiniști români care au care au reușit să participe în 2013 la expediția românească Nanga Parbat, considerat ca fiind unul dintre cele mai greu de cucerit vârfuri de peste 8000 m din Himalaya. Succesul acestei expediții reprezintă cea mai mare performanță a alpinismului romanesc din toate timpurile, managementul acestei expediții a fost 100% românesc iar resursele financiare au provenit în exclusivitate din România.
Bruno Silviu Adamcsek cochetează cu alpinismul imediat după terminarea studiilor medii. El începe alpinismul la Timișoara, cu unii dintre colegii săi de la ,,Electromecanică-telecomunicații”. Iși începe activitatea la A.S. Sticla Tomești sub îndrumarea lui Virgil Viziteu apoi continuă performanța la ,,Sănătatea Deva”. Locuind în Timișoara, Bruno participă periodic la antrenamentele sportivilor din cadrul C.S. Poli Timișoara.

De-a lungul timpului, sportivul alpinist obține titluri și cupe la competițiile naționale la care se înscrie în perioada 1984 – 1989. În 1987, obține clasificarea de,,Sportiv- categoria I”, iar în același an, ia decizia de a se muta cu familia în Băile Herculane. Intre anii 1984 – 2005, Bruno Silviu Adamcsek, este autorul a peste 20 de premiere de escaladă.
În iarna anului 1988, parcurge pentru a III-a oară Carpații Meridionali din dorința de a obține titlul de maestru al sportului, dar totul se sfarșește cu o cădere liberă de 160 m, reușind să scape și din avalanșa de zăpadă grea provocată pe cornișă.
Calificarea de instructor sportiv în ramura de sport alpin o obține în 1989, iar șase ani mai tarziu, pe cea de alpinist utilitar. Între anii 1988-2007 este salvamontist voluntar la Băile Herculane – aceasta fiind și perioada când parcurge aproape toate traseele din Cheile Bicazului, Bucegi, Peretele Văii Albe, Piatra Craiului, Prăpăstiile Rameti, Crăciunești, Retezat, Valea Cernei.
Bruno Silviu Adamcsek activează ca ghid montan atestat din 2010 și participă constant la calificări internaționale de căutare, salvare, inclusiv Scoala de Salvamont din Alpii Bavarezi.
In anul 2013, alcătuiește împreună cu Zsolt Torok, Marius Gane, Teofil Vlad și Aurel Salasan, echipa româneasca ce a realizat ascensiunea versantului Rupal fiind cel mai înalt de pe planeta cu peste 4600 m diferenta de nivel, pe o ruta dificilă în premiera romanească (ruta Schell). Echipa română a scris istorie prin aceasta ascensiune, iar alpinistii români au contribuit la imaginea externa a Romaniei primind chiar o Diploma de excelență din partea Ministerului Afacerilor Externe.

Comentarii

comentarii