VIDEO Clipe de inalta spiritualitate romaneasca pe pamant maghiar la Gyula in Ungaria

Românii din Ungaria s-au rugat, duminică, împreună cu românii din judeţul Caraş-Severin, la Sfânta Liturghie Arhierească, în Catedrala Episcopală din Gyula.
”La invitaţia Prea Sfinţiei Sale Siluan, Episcopul ortodox al românilor din Ungaria, al Institutului Cultural Român din Budapesta şi al Consulului general la Gyula, am participat la Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul Caransebeşului, Prea Sfinţia Sa Lucian. A fost pentru noi un moment de mare bucurie. Şi pentru că a fost o zi de sărbătoare, împreună cu membrii Ansamblului Semenicul din Reşiţa, care au venit îmbrăcaţi în costumele populare din Banatul de Munte, am venit pe jos la biserică, aşa cum este tradiţia la noi acasă şi am participat la săvârşirea acestei slujbe”, a declarat, cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.
Printre principalele instituţii româneşti care funcţionează în Ungaria se regăsesc bisericile, unde vin să se închine toţi credincioşii aflaţi dincolo de graniţă.

”Este o zi românească specială, aici la Gyula, unde am putea spune că este inima comunităţii româneşti din Ungaria. Gyula este o localitate situată la 5 km de graniţa cu România. Aici funcţionează cele mai multe instituţii ale comunităţii româneşti din Ungaria, din care se distinge, în primul rând, biserica, prin Castedrala Episcopală şi încă o biserică românească, ce este închinată Sfintei Cuvioase Paraschieva. Această zi a fost închinată în primul rând lui Dumnezeu, iar alături de noi a fost, şi nu pentru prima oară, un oaspete drag nouă, Prea Sfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, împreună cu clerici din eparhia pe care o conduce şi cu ,,Grupul psaltic Ethos” al Episcopiei Caransebeşului”, a afirmat Episcopul Siluan, Episcopul ortodox al românilor din Ungaria.

”Cu toate că Părintele Siluan are o colaborare foarte bună cu Episcopia Caransebeşului, se doreşte o dezvoltare a acestor relaţii şi organizarea mult mai multor activităţi împreună, pentru consolidarea ortodoxismului.
”Nu sunt pentru prima oară aici şi mă bucur că am revenit la această manifestare de suflet şi pentru consolidarea românismului şi otodoxismului pe aceste meleaguri. Credem că, prin sfânta Liturghie pe care am oficiat-o duminică la cadetrada din Gyula i-am întărit pe românii ortodocşi din Ungaria şi le-am dat certitudinea că nu sunt singuri, ci sunt împreună cu fraţii lor din România. Noi suntem o prezenţă constantă aici, în Ungaria, pentru că Prea Sfinţitul Siluan ne-a invitat de multe ori şi întotdeauna am răspuns cu bucurie, iar domnisa sa vine la noi cu diferite ocazii, ultima dată fiind pe 14 septembrie, la pelerinajul de pe Muntele Mic. Astfel de manifestări nu fac altceva decât să apropie fraţii de credinţă şi de limbă, aşa încât, cei de aici să nu se simtă singuri”, susţine Prea Sfinţia Sa Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Slujba arhierească de duminică a deschis seria manifestărilor care au făcut parte din Festivalul de promovare şi păstrare a culturii populare tradiţionale româneşti ”La obârşii, la izvor”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Budapesta, al Consulatului General al României la Gyula şi cel al Consiliului Judeţean Caraş-Severin Institutului Cultural.

La slujba religioasă au fost prezenţi creştini din Ungaria şi România.

Comentarii

comentarii