VIDEO Comemorare Mihai Eminescu. Ziua Culturii Române la Apateu – Ungaria

Duminică, 17 ianuarie 2016), în localitatea Apateu, judeţul Hajdu-Bihar, au avut loc manifestări omagiale în memoria poetului național Mihai Eminescu, la două zile după data de 15 ianuarie, când s-au împlinit 166 de ani de la nașterea poetului și este sărbătorită, de asemenea, Ziua Culturii Române. La Biserica Ortodoxă Română din Apateu a avut loc în această zi o liturghie arhierească celebrată de către Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi.

La acest eveniment au participat locuitori din Apateu şi localităţi învecinate, precum şi numeroși oaspeți din România, între care s-au numărat, dar și oficialități din Ungaria și România, precum: Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Tiberiu Juhasz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, Lucian Silaghi, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Camelia Păscui, președintele Asociației „Sănătatea ta, adevăr și caritate”, din Oradea ş.a.

Mihai Eminescu, este sărbătorit anual la Apateu, unde începând din anul 2000 i-a fost ridicat și un bust din bronz, în curtea Bisericii din Apateu.
În cadrul slujirii liturgice a fost săvârșit și un parastas, pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu. Biserica din Apateu a găzduit şi un un program cultural, ce a cuprins o prelegere despre poet, prezentată de prof. univ. dr. Florin Ciobanu, de la Lectoratul de Limba Română al Universității ELTE din Budapesta, un recital de poezii eminesciene, interpretate de mai multe studente de la Facultatea de Litere din Oradea, un concert de melodii pe versurile lui Eminescu, interpretate de soliști și membrii ai Corului „Sfântul Ioan Iacob Românul“ al Bisericii „Nufărul” din Oradea, dirijat de prof. Loredana Pantea, precum și o depunere de coroane de flori, la bustul poetului din curtea bisericii (din partea Consulatului General al României la Gyula, Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor etc. Toți cei prezenți, în număr de peste o sută de persoane, au fost invitați apoi la o agapă frățească oferită din partea Parohiei Apateu, prin grija Părintelui Origen Sabău, care a adus mulțumire tuturor pentru participarea la acest moment românesc.

Această a XVI-a ediție a manifestărilor omagiale dedicate poetului Mihai Eminescu la Apateu, s-a desfăşurat prin contribuţia Asociației pentru Cultură, Spiritualitate și Dezvoltare a Relațiilor Transfrontaliere Oradea, a Autoguvernării Românești Locale din Apateu și a Asociației „Sănătatea ta, adevăr și caritate” din Oradea.

Tot în curtea bisericii din Apateu se află începând din anul 2013 și un bust din bronz al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, care a fost realizat cu sprijin financiar din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Comentarii

comentarii