VIDEO Comitetul Județean pentru Situații de Urgență convocat din cauza incendiilor de vegetatie

Ca urmare a numărului mare incendii de vegetaţie produse în ultimele zile în judeţul Caraş-Severin, prefectul judeţului Caraş-Severin a convocat luni, 6 martie, într-o şedinţă de analiză, toate autorităţile cu responsabilităţi pe această linie (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin, Garda Forestieră Caraş-Severin, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin) pentru a identifica soluţii şi a stabili măsuri de prevenire şi gestionare a acestora.

În intervalul 4 – 6 martie, în judeţul Caraş-Severin s-a înregistrat un număr de 53 de incendii de vegetaţie şi mirişti. În acest context, în următoarea perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin vor intensifica activităţile de informare preventivă şi control pe această linie.

În baza protocolului existent între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin, se vor lua măsuri pentru identificarea proprietarilor care au provocat arderi intenţionate pentru igienizarea terenurilor şi nu li se vor mai acorda subvenţiile cuvenite pentru exploataţiile agricole pe care le deţin. Conform regulamentelor de funcţionare a APIA privind bunele practici agricole şi de mediu, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Coordonatele suprafeţelor afectate de incendii vor fi transmise către APIA de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, pentru identificarea proprietarilor terenurilor. Începând cu data de 10 martie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Caraş-Severin va efectua controale în teren, acolo unde există suprafeţe incendiate, pentru a verifica amploarea acestora, precum şi circumstanţele în care a avut loc incendierea. Menţionăm că vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente nu trebuie arsă, întrucât se distruge materia organică şi se poluează atmosfera, iar reapariţia covorului ierbos valoros din punct de vedere nutritiv pentru animale durează peste 3 ani, după incendiere.

Nerespectarea prevederilor privind interzicerea arderilor de vegetaţie uscată, atrage după sine nu doar pierderea subvenţiilor de la APIA, ci şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale.

Compartimentul Informare si Relatii Publice

Comentarii

comentarii