VIDEO Concurență serioasă pentru Cascada Bigăr: Vizitați Cascada Mocerișului

Satul Moceriș, aparținător comunei Lăpășnicu-Mare, are un loc de o frumusețe rară. La aproximativ 4,3 km , plecând din centrul localității și urmând drumul de pe lângă cursul de apă al pârâului Moceriș, pe valea satului, cum spun localnicii, se ajunge la locul în care formele de relief, de sub stâncile muntelui ascund o frumusețe cum rar îți este dat să vezi – o minunată cascadă de vreo 20 de metri înălțime.

De cum ai ajuns la capătul drumului, ești cuprins de farmecul locului. Un curcubeu mare in lumina soarelui, stropii de apă și vaporii purtați de curentul puternic pe care căderea de apă în provoacă. Liniștea locului în care se aud doar clopotele de la turma de oi de la coliba lui Novac de deasupra cascadei, este spartă doar de sunetul apei ce se prăvălește parcă din cer peste piatra îmbrăcată în mușchi verde, ca de jad. Și povestea începe derulându-se ușor ca firul apei ce merge la vale.
DSC01527
Este o cascadă uimitoare prin forma ei – a unui clopot lung și imens de calcar îmbrăcat în mușchi. Cu toate că piatra – coloana principală are sute de tone și vreo 20 de m înălțime, este în același timp frumoasă și grațiosă. Sunetul cascadei te atrage și te face să te îndrăgostești de ea. Este răcoare la baza cascadei unde apa se sparge în mii de mărgăritare, este plăcut și parcă simți că ți se încarcă bateriile de la marele generator al naturii.
DSC01509
Locul în care este așezată cascada, parcă este ascuns de dealul care o adăpostește. Este ceva ce cu greu poți uita și cu toate acestea, cascada de la Moceriș este foarte puțin cunoscută. Dar, cu atenția cuvenită acordată de autorități, ea poate deveni o atracție deosebită din punct de vedere turistic, la fel cum este astăzi Cascada Bigăr ce se afla la nici 20 de km distanță. Primăria – la inițiativa consilierului Andrei Derleanu, a amenagat drumul cu ajutorul unui buldozer – așa că – cine vrea poate ajunge acolo și cu mașina.
DSC01574
Chiar dacă se află în inima muntelui și nu la stradă ca și cascada Bigăr, accesul se poate realiza prin Bozovici și satul Moceriș cu autoturismul. Vorbim de autoturisme cu garda normală, nu de cele foarte joase. ca exemplu, poate fi luat Loganul. Drumul spre cascadă este unul pietruit, deosebit de frumos, printre dealuri și de multe ori, trece prin albia Mocerişului.
DSC01570
Dar cascada nu este singurul loc de atracție în Valea Mocerișului: în afara peisajului sălbatic și virgin, aici se mai pot întâlni mori pe apă încă funcțioanale. Ba mai mult, unul dintre localnici, Iosif caragea, și-a construit propria microhidrocentrală cu care asigură curentul electric la toata casa. Pe gratis.
DSC01557
Din păcate, chiar dacă zona este mirifică, nimeni nu a auzit de cascadele de la Moceris iar in zonă, nu există nici o posibilitate de cazare. Mai vin rar turiști, dar fie se întorc – fie dorm la cort. Cu toate acestea, la nevoie, localnicii au mereu pregătită câte o odaie curată și mai ales, îi pot asigura turistului o masă numai și numai cu produse ecologice, din gospodarie. Locuitorii Mocerișului sunt oameni deschiși, primitori și bucuroși să arate și altora locurile lor frumoase.
DSC01554
Dacă la cascada de la Moceriș abia am întâlnit doi tineri care auziseră de ea, la 20 de km, la cascada Bigăr cea intens mediatizată, numai duminică au fost în jur de 500 de oameni. Cu toate că aceasta nu este nici măcar pe jumătate la fel de frumoasă ca Mocerișul. Dar, mediatizare și-a spus cuvântul iar rezultatele se văd. Și unde mai pui că la Bigăr, se plătește 5 lei pentru a vedea cascada iar la Moceris este – încă gratis. Din păcate, gradul de civilizație al unora își spune cuvântul: și puținii turiti care au ajuns pe acolo, au lăsat ceva în urma lor: vetre de foc făcute pe iarbă și gunoaie: doze de bere și pet-uri. ,,Am vorbit cu primarul și vom aduce aici niște butoate din tablă în care cei ce vin să arunce gunoiul. În plus, vom trece periodic pe aici pentru a vedea ce se întâmplă” a mai spus Andrei Derleanu.