VIDEO Defilarea de Fășang pe străzile Aninei în cartierul Celnic

Comunităţile etnice trebuie să-şi păstreze limba, portul popular şi cultura, susţine ori ce bănățean întrebat despre această temă. ȘI că acest lucru este exact așa, o dovedesc petrecerile de Fașang ce se țin lanț în tot Banatul Montan. Dacă la Reșița s-au întâlnit aproape 300 de oameni la Balul Mascat de Fășang ce a ținut până târziu în noapte, în satele croate din jurul Reșiței, a avut loc ,,mersul cu capra și mascații” – obicei ,,crașovenesc”. O ,,capră” imensă, special pregătită, purtată de săteni, precum și ,,dracii” – alți săteni mascați, au mers din casă în casă, pe ulițele satelor și cu mare alai și gălăgie, i-au atenționat pe localnici că de miercuri- gata cu distracția și cheful! Începe Postul mare.

[youtube id=”MImRvJTJ-vQ”]

La Anina, chiar dacă germanii și maghiarii catolici nu mai reprezintă o comunitate foarte mare, ei au demonstrat că ştiu să se distreze. Alături de alte etnii, de vecinii lor – românii care le-au preluat obiceiurile și tradițiile. Mascați și costumați cât mai original, câteva zeci de localnici, au defilat pe străzi și au poposit din casă în casă. Și nu ori și cum, ci, în sunet de fanfară.

Alaiul a purtat cu el ,,păpușa de Fășang” – o momâie ce are rolul de a prelua toate relele și frigul iernii. La final, acesteia i se dă foc, cu ea odată ard și toate relele și blestemele de peste an, iar căldura emanată de păpușă ajută primăvara să vină mai iute. Nu lipsesc din alai mirele, mireasa, popa, milițianul, diacul, crăsnicii, baba cloanța, dracii, vârcolacii și câte alte personaje.

Făşangul, care poate fi tradus ca şi carnaval, reprezintă un ceremonial de primăvară, al comunităţii catolice, cu dată mobilă, care are loc în fiecare an la intrarea în postul Paştelui, obicei legat de reînvierea timpului anual.

Pregătirile pentru Făşang încep cu cel puțin două săptămâni înainte de data fixată și fiecare participant caută să aibe cea mai originală mască și cel mai frumos costum, confecționat de el pe cât posibil.

Multumiri pentru materialul foto domnului Dani Dumitru Vlad din Anina.

ARHIVA VIDEO
InfoCs vă prezintă un material video realizat la Anina în anul 2012, material prilejuit de defilarea de Fășang.

[youtube id=”4eUqwcp0n0o”]

Comments

comments

Powered by Facebook Comments