VIDEO Dezvoltarea turismului rural este strâns legată de promovarea meşteşugurilor şi produselor locale

Turismul poate fi o şansă de a aduce venituri în cadrul familiilor din mediul rural, dacă este legat de poromovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi produselor locale, a declarat sâmbătă, la Alibunar – Serbia, preşedintele Asociaţiei Euroland Banat, Andrei Szabo.
”Ne aflăm, pentru două zile, la Fântâna Fetei, o rezervaţie din cadrul municipalităţii Alibunar – Serbia, la o nouă activitate a unui proiect derulat de Asociaţia Euroland Banat şi Municipalitatea Alibunar. Proiectul se numeşte – Un sfârşit de săptămână dulce la Fântâna Fetei – şi îşi propune să adune micii operatori de turism şi producătorii din comunitate, în dorinţa de a promova şi a dezvolta zona, având la bază turismul. În acest fel vrem să conştientizăm comunităţile şi din partea sârbă, dar şi din Banatul Montan, de faptul că turismul reprezintă un factor de dezvoltare”, afirmă Andrei Szabo.

Pe de o parte, turismul poate aduce venituri în cadrul familiilor, a gospodăriilor, fie că este vorba de servicii turistice de cazare într-una sau în două camere, în casele din mediul rural sau, prin accesarea de fonduri europene, în partea românească, unde există acest cadrul de finanţare, prin dezvoltarea unei afaceri propriu-zise prin crearea de pensiuni în mediul rural. Totodată, se doreşte ca această dezvoltare de oferte turistice, ori în casele oamenilor, ori într-o structură clasică, de pensiune, să fie legată de poromovarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi produselor locale. În acest fel se pot revitaliza meşteşugurile, cunoscute din povestirile bunicilor şi regăsite tot mai rar, şi în partea românească, dar şi în partea sârbească.

”Din păcate, unii din vechii meşteşugari au dispărut dintre noi, alţii au o vârstă înaintată, dar încă mai există şansa să salvăm ceea ce a mai rămas, pentru că mai sunt meşteşugari care lucrează în lemn, fac pielărie sau alte produse tradiţionale şi pe care le putem oferi turiştilor. Pe de altă parte, avem produsele tradiţionale pe care e păcat să nu le valorizăm. E revoltător să mergi la o pensiune în mediul rural şi să ţi se ofere produse cumpărate din supermarketuri. În mod normal, ofertantul, cel care te găzduieşte, trebuie să-ţi pună produsele locale pe masă, în acest fel oferind, pe orizontală, o dezvoltare locală, în cadrul comunităţii, prin aducerea de câştiguri celor care le pune la dispoziţie, dar şi celor care oferă servicii conexe”, explică preşedintele Euroland Banat.
O familie care oferă doar cazare poate aduna din jurul casei sale, produsele necesare servirii mesei, dar şi produse meşteşugăreşti pe care să le ofere ca suveniruri.

Banii care intră la familiile ce oferă serviciul de cazare se duc, pe orizontală, în comunitate. Potrivit lui Andrei Szabo, există calcule care spun că acest tip de turism, numit turism verde, ecologic, durabil, lasă undeva la 80% din banii cheltuiţi de turişti în comunitatea respectivă, spre deosebire de turismul de masă, unde 80 – 85% din banii cheltuiţi de turişti pleacă, în 24 de ore, către supermarketuri şi alte zone, deoarece, hotelurile mari îşi cumpără produsele din aceste magazine şi, poate chiar din alte judeţe.
”Avem valori, avem specific, avem tradiţii, de care nu suntem conştienţi şi pe care riscăm să le pierdem, în loc să aducă bunăstare întregii comunităţi”, spune Andrei Szabo.

Asociaţia Euroland Banat derulează de peste zece ani astfel de proiecte, în cooperare cu Municipalitatea Alibunar şi comunităţile de aici. Proiectul a fost restrâns din cauza limitării de program. Acesta a fost gândit pentru a se derula pe o perioadă de un an şi jumătate, dar timpul a fost redus la 12 luni.

”Este pentru a doua oară, în acest proiect, când avem oaspeţi din România, din Caraş-Severin. De această dată, împreună cu partenerii noştri tradiţionali, Asociaţia Euroland Banat, lucrăm la creşterea calităţii aranjamentelor de cazare în casele private sau în pensiunile din mediul rural, dar şi a celorlalte servicii. Pentru aceasta sunt prevăzute câteva conferinţe, dar şi câteva expoziţii pentru cei care au venit să-şi prezinte produsele. În programul nostru, din cele două zile, sâmbătă şi duminică, sunt foarte importante întâlnirile directe, unde serviciile de turism şi cele complementare lui pot fi făcute cunoscute. Acum, aceştia se pot cunoaşte şi îşi pot dezvolta afecerile şi peste graniţe”, a subliniat Aleksandar Ristin, adjunctul managerului de proiect.

În cele două zile se preconizează a participa circa 500 de persoane, precum şi aproximativ o sută de expozanţi.
Proiectul ”Un sfârşit de săptămână la Fântâna Fetei” a început în luna noiembrie 2015 şi se va încheia în noiembrie 2016, valoare acestuia fiind de 300 mii euro.

Comentarii

comentarii