VIDEO Doi frati si-au gasit sfarsitul în grota cu aburi de sub Hotel Roman din Herculane
Grota din apropierea bazinelor termale de lângă Hotelul Roman din staţiunea Băile Herculane a făcut noi victime. Doi bărbaţi au fost găsiţi morţi în apropierea ,,cădiţelor” de lângă Hotelul Roman. Cei doi bărbaţi, doi fraţi – unul de de 70 de ani iar celălalt de 63 ani – intraseră în grotă cu aburi pentru efectuarea unor măsurători topo comandate de proprietarul izvorului.
Cei doi sunt topografi şi efectuau un set de măsurători în zona izvoarelor cu ape termale situat într-o grotă de lângă Hotel Roman. În acesta zona, izvorul este situat la capătul grotei, undeva la cel puţin 120 de m în munte. Locul este frecventat de foarte mulţi turişti care intră în grotă fără să conştientizeze la ce pericol se expun. Până în prezent, în grota respectivă unde temperatura ajunge şi la 60 de grade şi umiditatea se apropie de 100%, cel puţin 5 oameni şi-au pierdut viaţa în ultimii cinci ani. Marturie stau si crucile de langa gura tunelului. De fapt a mai ramas doar una – cea din ciment – fiindca cele metalice au disparut.
Caditele de la Hotel Roman sunt intr-o avansată stare de degradare, bazinele au crapat si s-au surpat in albia Cernei. Acesta este probabil si motivul din care turistii sparg lacatele sau rup grilajul si intra in grota – tunel unde sunt izvoarele termale. Intrarea in tunel este prevazuta cu grilaj metalic, dar periodic lacatele sunt sparte si grilajul deschis. S-a incercat zidirea intrarii in tunel, dar…….au fost sparti si peretii. primaria nu are nici un amestec in aceasta afacere, dar totusi a luat masura de a monta placute indicatoare precum că locul este periculos.
Împreună cu cei doi bărbați topografi, la lucrarea respectivă se mai afla un coleg mai tânăr decât cei doi. Omul a încercat să intre și el în grotă, dar nu a suportat atmosfera încărcată și a renunțat urmând să-i aştepte pe cei doi la gura tunelului.
Se pare că cei doi bărbaţi ar fi ameţit din cauza gazelor ce se evapora din apa termală sau provin direct din izvorul termal care are un debit foarte puternic. În grota sunt aburi şi emanaţii de sulf, dar şi alte gaze. După poziția cadavrelor, se pare că cei doi fraţi – fie au terminat treaba, fie au simţit pericolul şi au încercat să ajungă la ieşirea din grotă, dar din cauza temperaturii înalte și a aburilor, au leşinat şi probabil au făcut stop cardio-respirator.
Dispariţia celor doi a fost anunţată la 112 de colegul lor – care nu a putut intra în grotă din motive de sănătate. Pe trupurile bărbaţilor nu au fost descoperite urme de violenţă. Tot mai puternic se contureaza ideea ca este vorba despre un accident de munca nefiind respectate normale de protectia muncii. Acestea sunt informaţii obţinute pe surse, o poziţie oficială urmând să fie oferită de autorităţi şi poliţie.
Pe malul râului Cerna din Băile Herculane se află mai multe izvoare geotermale sulfuroase sau termosaline. O parte au fost captate și sunt folosite în complexurile balneare iar altele, au fost amenajate de către turişti şi localnici şi sunt folosite la un tratament balnear empiric, dar de mare succes. Fie vara sau iarna, în acestea se află tot timpul cineva la băi și tratament.
Cazul a fost preluat de inspectorii de la ITM Caras- Severin şi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caras- Severin.
Cei doi fraţi, Medovraski Pavel şi Ivan au lucrat toată viaţa ca şi topografi şi în prezent aveau deschisă o firmă de lucrări în topometrie unde au mai multi angajaţi.
Merg des la Herculane.Nu am văzut nicăieri că poporul să aibă pe gratis apa potabilă și apă termală…Cum exista in Herculane